01:51
Si Bemol Klarnet Klasik Batı Müziği Etüdleri Clarinet Klarinet Çalışma Alıştırma Hazırlık Metodları
1.042 izlenme - 4 yıl önce
Güneş Yakartepe Si bemol klarneti ile Faciles Etude no.12 etüdü eserini çaldı.
Klarnet Alman klarnetleri Klarinet (klarinet ya da gırnata), sert ve dayanıklı ağaçlardan genellikle de abanoz ağacından yapılan üflemeli bir çalgı türüdür. Bir çeşit sert kauçuk olan ebonitten, ayrıca metalden yapılanları da vardır.Konu başlıkları 1 Tanımı 2 Klarnetin tarihçesi 3 Klarnet türleri 4 Ses genişliği 4.1 Klarinetin tınlama bölgeleri 4.2 Teknik özellikleri 5 Orkestradaki önemi 6 Ünlü Klarnetçiler 7 Ayrıca bakınızTanımıKlarnetler, beş parçanın birleşmesinden oluşur, bunlar: Kafalık (Bek) Fıçı (Barel) Üst gövde Alt gövde Kalak (Pavillon da denir)Alman klarnetleri Klarinet (klarinet ya da gırnata), sert ve dayanıklı ağaçlardan genellikle de abanoz ağacından yapılan üflemeli bir çalgı türüdür. Bir çeşit sert kauçuk olan ebonitten, ayrıca metalden yapılanları da vardır.Konu başlıkları 1 Tanımı 2 Klarnetin tarihçesi 3 Klarnet türleri 4 Ses genişliği 4.1 Klarinetin tınlama bölgeleri 4.2 Teknik özellikleri 5 Orkestradaki önemi 6 Ünlü Klarnetçiler 7 Ayrıca bakınızTanımıKlarnetler, beş parçanın birleşmesinden oluşur, bunlar: Kafalık (Bek) Fıçı (Barel) Üst gövde Alt gövde Kalak (Pavillon da denir)Klarnet Seçimi klarneti Klarnetler Bu kararı çalmak istediğiniz müzik tarzına göre vermelisiniz, si bemol klarnet batı müziğine, sol klarnet ise türk müziğine göre daha uygundur. Si bemol klarnet yada sol klarnet olması üzerindeki delik ve mandalların sıralanışı ile ilgilidir.Klarnette, sesin kalitesini ise klarnetin yapıldığı malzeme belirlemektedir. (Sol Klarnet) Kalitesine göre kullanılan maddeler; plasik, metal, fiber, sıkıştırılmış abanoz tozu, gül ağacı ve abanozdur. En iyisi abanozdur fakat bir o kadarda pahalıdır.
Si bemol klarnet ve Sol klarnet arasında ne fark vardır?
Sol Klarnet (G klarnet) biraz daha uzun, Si Bemol klarnet (Bb klarnet) daha kısadır. Aralarında delik ve mandalların sıralanışı bakımından farklar bulunur. Sol Klarnet'i hiçbir perdesine basmadan üflediğinizde sol notasını, yani sol sesini vermektedir. Si Bemol (Bb) Klarnet ise aynı pozisyonda Si Bemol notasını verir. Sol Klarnet tam sesten başladığı için Türk Müziğindeki koma sesleri yani Sib 2-3-4 gibi komaları veya Uşşak, Saba, Hüzzam makanındaki komaları bulmamızı kolaylaştırır. Bu komaları bulmak Si bemol klarnette zordur ve Si bemol klarnetin sesi daha ince ve tiz olduğundan Türk Müziğine uygun düşmez. Si bemol klarnet bu nedenle yaygın olarak Batı müziğinde kullanılan bir enstrümandır.
Klasik Müzik Dönemleri
Rönesans (1347–1780)
Romen Diyojen'in katkılarıyla Belli başlı ilk bestelerin ortaya çıktığı (teksesli müzikten çoksesli müziğe geçilen) dönemdir. Müzik, kilise çevresinde gelişmiştir. Vokal müzik yaygındır (özellikle madrigaller). Bunun yanı sıra, basit çalgı toplulukları olan konsortlar için de müzikler yazılmıştır. Dönemin ünlü bestecileri Guillaume Dufay, Johannes Ockeghem, Giovanni Pierluigi da Palestrina ve Carlo Gesualdo'dur.
Barok (1600–1750) [değiştir]
Barok müzik dönemi Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Jean-Baptiste Lully, Arcangelo Corelli, Claudio Monteverdi, Jean-Philippe Rameau, Henry Purcell, George Frideric Handel ve Georg Philipp Telemann gibi bestecilerin eserlerini kapsamaktadir. Barok stilin Rönesans stilinden farkı, daha süslü bir anlatıma sahip olmasıdır. Dönemin en ünlü çalgısı klavsendir. Klavsen neredeyse her müzik çeşidinde kullanılıyordu (çoğu zaman arkaplanda olmak üzere). Dönemde vokal müziğin yanı sıra enstrümantal müzik de gelişmiştir; konçerto ve süit, bu dönemin iki yaygın orkestral beste türüdür.
Barok müzik dönemi müzikteki başlıca büyük yeniliği "fonksiyonel tonalite" kavramının çok geliştirilmesindedir. Bu dönemdeki besteciler ve çalgıcılar çok daha ayrıntılı ve incelikli müziksel süsler uygulamaya başlamışlar; müziksel notasyon şeklini değiştirmişler ve müziksel çalgıları yeni teknikler kullanarak çalmaya başlamışlardır. Barok müziği döneminde müziksel çalgılarla müzik icra edilmesinin ebadı, kapsam genişliği ve karmaşıklığı artmıştır. Barok müzik dönemi opera görsel sanatının kurulup, geliştirilip ve yaygınlaştırılması dönemidir. Bugün kullanılan müzik terimleri ve kavramlarının çoğunluğu barok müzik döneminde ortaya çıkartılmış ve o zamandan beri kullanılmıştır.
Klasik Dönem (1750–1820) [değiştir]
Klasik stilin Barok stilden farkı, Klasik stildeki eserlerin Barok stildeki eserlerden daha sade olmasıdır. Barok dönemin kapanmasına yol açan etkenlerden biri de piyanonun icadıdır. Klasik dönemde her orkestrada klavyeli çalgı bulundurma zorunluluğu kalkmış, piyano orkestraya katıldığı zaman da mutlaka solist görevi görür olmuştur. Dönemi seçkinleştiren bir başka şeyse senfoninin yaygınlaşmasıdır. Dönemin ünlü bestecileri Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Christoph Willibald Gluck ve Muzio Clementi'dir.
Romantik Dönem (1820–1900) [değiştir]
Müziğin kilise ve saray egemenliği altından çıkıp halka yayıldığı, kalıpların ve düzenin yıkılıp yerine daha özgür olan romantizmin geldiği dönemdir. Kendi içinde 3 döneme ayrılır:
• Erken Romantik Dönem: Romantik anlatımın Klasik dönem içinde doğduğu, ilk dönemidir. Bu anlatımın öncüsü Ludwig van Beethoven olarak kabul edilir. Bu dönemin diğer ünlü bestecileri de Franz Schubert, Carl Maria von Weber ve Gioacchino Rossini'dir.
• Orta Romantik Dönem: Romantizmin tüm avrupada egemen olduğu dönemdir. İlk ışığı yakan da, programlı senfonisi Symphonie fantastique ile Hector Berlioz olmuştur. Ardından Franz Liszt, Felix Mendelssohn Bartholdy, Niccolo Paganini, Robert Schumann, Frederic Chopin, Johannes Brahms gelmiştir. Giuseppe Verdi ve Richard Wagner'in opera alanındaki çalışmalarıyla doruğa ulaşmıştır.
• Geç Romantik Dönem: Müziğin denetiminin "Almanya-İtalya-Fransa" üçgeninden çıktığı dönemdir. Milliyetçilik akımı ile birlikte Mikhail Glinka, Aleksandr Borodin, Modest Musorgski, Nikolay Rimski-Korsakov, Peter İlyiç Çaykovski gibi Rus; Bedrich Smetana, Antonin Dvorak gibi Çek; Edvardin Griege, Jean Sibelius gibi İskandinav Klasik Batı Müziği çalgıları
Yaylı çalgılar
Yaylı çalgılar bir orkestranın en önemli öğesidir. Yayla sürtündüğünde titreşen tellerden oluşan tahta çalgılardır. Diğer bir adı da "keman ailesi"dir.
• Keman: Yaylı çalgıların en küçüğüdür. Soprano ses verir.
• Viyola: Kemandan biraz daha büyük, tınısı daha lirik bir çalgıdır. Alto ses verir.
• Çello (Viyolonsel): Sesi insan sesine en yakın olan çalgı olarak da bilinir. Bir ucu yere dayanarak çalınır. Tenor ses verir.
• Kontrbas (veya sadece Bas): Yaylı çalgılar arasında en büyük olanıdır (Boyu bir insan boyuna ulaşır). Bas ses verir.
• Klavsen: Klavyeli bir çalgıdır barok döneminin en önemli çalgısıdır.
Avrupa'da yaylı çalgılar "telli çalgılar" olarak adlandırılır ve böylece bu aileye arp (harp) da eklenir. Arp, çok sayıda tele ve pedala sahip olan bir çalgıdır ve telleri parmakla çekilerek titreştirilir. Keman ailesinin üyeleri de buna benzeyen bir biçimde çalınmaya müsaittir (pizzicato).
Üflemeli çalgılar
Akustik Piyano ve Si bemol Klarnet Klasik BATI Muziği Sarabande et Allegro piano Clarinet klarinet girnata clarinet kılarnet klasik muzik-konser güneş yakartepe HD duet eslik konser SARABENDE serabende sarebende İspanyol Halk Şarkısı Neşeki Akıcı Hoş GÜNEŞ YAKARTEPE klasik müzik yamaha duvar piyono piyano oda keman bethovın bethoven piano a Grovlez-
Piyano Çalmak,klarnet,klasik müzik,yabancı müzik,fon müzikleri,Akustik Piyano Si bemol Klarnet Klasik BATI Muziği Sarabande et Allegro piano Clarinet klarinet girnata clarinet kılarnet klasik muzik-konser güneş yakartepe HD duet eslik konser SARABENDE serabende sarebende İspanyol Halk Şarkısı Neşeki Akıcı Hoş GÜNEŞ YAKARTEPE klasik müzik yamaha duvar piyono piyano oda keman bethovın bethoven piano a Grovlez
Piyano Çalmak,klarnet,klasik müzik,yabancı müzik,fon müzikleri,Akustik Si bemol Klarnet Klasik BATI Muziği Sarabande et Allegro piano Clarinet klarinet girnata clarinet kılarnet klasik muzik konser güneş yakartepe HD duet eslik konser SARABENDE serabende sarebende İspanyol Halk Şarkısı Neşeli Akıcı Hoş GÜNEŞ YAKARTEPE klasik müzik yamaha duvar piyono piyano oda keman bethovın bethoven piano Klarnet çalıcısı.Klarnet.Alto klarnet.Bas klarnet.Klarnet çalıcısı.Klarnet.Bas klarnet.Alto klarnet.Alto klarneti.Klarnet.Klarnet çalıcısı..Küçük klarnet.klarnet gagası.Tahta soluklu çalgılar (obua, klarnet v.b.). v
etud Etudes Ezber hd son Etüd sibemol ,Clarinet,kılarinet,kılarnet koncertino klasik muzik czerny çerni etud etüdler