02:33
Omuz Sakatlıkları Nasıl Önlenir?
419 izlenme - 4 yıl önce
Günümüzde en çok görülen spor sakatlıklarından biri de omuzlarda meydana gelir. Omuz sakatlıklarının birçoğu, kas-tendon yapıları dediğimiz yumuşak doku sakatlıkları şeklinde olur.
Bu tip sakatlıklar, genellikle, sporu bıraktıktan sonra tekrar egzersize başlayan bireylerde görülür. Birçok sakatlık, omuz çarkı bünyesinde yapılan kolun baş üstüne kadar kalktığı atma ya da fırlatma hareketi sonucu oluşur.
Jimnastik, cirit atma, hentbol, beyzbol, yüzme, tenis gibi kolun baş üstüne kadar kalktığı sporlarda omuz sakatlıkları yüzde 50den fazla görülürse de bununla birlikte futbol ya da basketbol gibi temas sporlarında diğerlerine oranla yüzde 10 daha fazla görülür. Kural olmamakla birlikte bu sakatlıklar genellikle dominant kullanılan tarafta görülür. Omuz problemleri 35 yaş üzerindeki yaşlarda yaşlanma ile birlikte daha fazla görülür. Omuz ağrısı raket sporlarında da çok yaygın bir şikayettir.
Bu nedenlerle spora yeniden başlayan bireylerin omuz sakatlıkları konusunda çok dikkatli olmaları gerekir. Aşırı yüklenmekten kaçınmalı, sporun şiddetini yavaş yavaş artırmalı, ön ısınmaya çok önem verilmelidir. Kuvveti eksik omuz kaslarına açma-germe yapmadan uygulanacak zorlamaların kesinlikle sakatlıkla sonuçlanacağı bilinmelidir. Aşağıda omuz sakatlıklarının önlenmesi ve omuz kaslarının kuvvetlenmesi için bazı egzersizler tavsiye edilmiştir. Tabii yine bu egzersizler öncesinde kısa bir ısınma yapılmalıdır.
a)- Açma germe:
1- Kol, boynun önünden diğer omuza doğru getirilir. Getirilen kol, diğer elle dirsekten gerginlik noktasına kadar itilir.
2- Kol, geriye doğru omuz üstünden sırta doğru getirilmeye çalışılır. Getirilen kol, diğer elle dirsekten gerginlik noktasına kadar itilir.
b)- Ağırlıksız kuvvet çalışması:
1- Koltuk altına yastık konulur ve dirseklerle yastık sıkıştırılmaya çalışılır.
2- Dirsek kırık pozisyonda kol duvara dayanır ve itilir.
3- Oturur pozisyonda eller sedyeye dayanır ve kuvvet uygulanarak gövde yukarı çekilmeye çalışılır.
4- Ayakta eller duvara dayanır ve kuvvet uygulanır.
c)- Ağırlıklı çalışma:
1- Dump-bell ile vücut düz, kol ileri doğru kaldırılır.
2- Sedye üzerine yüzü koyun yatılır. Dump-bell ile kol ileri doğru kaldırılır.
Ağırlık çalışmasına ilk başlarda 1 ila 2 kg arasında başlanır. Zamanla ağırlık artırılır. Herhangi bir harekette ağrı olursa egzersizi bırakmalı ve doktora başvurulmalıdır. Ayrıca, aynı hareketler, yana doğru kol açılarak, ya da dirsekten ön kol içe ve dışa çevrilerek, hareket çeşitliliği diğer yönlerde artırılabilir. Bu hareketlerle yeterince kuvvet kazandıktan sonra bir fitness merkezinde daha yüksek ağırlıklarla çalışılabilir.