2 Eylül Direnişi - Belgesel

Alkışlarla Yaşıyorum - 351 izlenme

Yüklenme Tarihi: 05 Eylül 2015 - 08:11

Göç ülkemizde gelir eşitsizliğinin, adaletsizliğin, yoksulluğun en önemli sonuçlarından biridir. 1970'li yıllar Türkiye'de bu gerçekliğin en çıplak haliyle yaşandığı ve gözlendiği yıllardır.Dışa bağımlı, rant güdümlü tarım politikaları ve binlerce dönüm toprağa sahip toprak ağalarının zulmü yüzünden köyde yaşama olanağı kalmayan milyonlarca yoksul köylü büyük şehirlere akın ediyordu. Şehirlere yığılan bu insanlar her türlü ekonomik, sosyal ve siyasal haktan yoksun en ağır, en kötü koşullarda ucuz iş gücü olarak çalışarak adeta bir köle hayatı yaşıyorlardı. Devlet bırakın bu insanların sorunlarıyla ilgilenmeyi yaşayabilmek için inşa ettikleri derme çatma gecekondulara bile tahammül edemiyordu. Kendi kaçak lüks villaları için bir gecede özel yasalar çıkaranlar, milletin parasıyla milyonluk lojmanlarda oturanlar bu yoksul insanların hayatta kalmak için yaptıkları barınaklara korkunç bir kinle saldırıyordu.
İstanbul 1 Mayıs Mahallesi işte bu koşullar altında yoksul halk tarafından el birliğiyle kurulmuştur. Herkes elindeki avucundakini ortaya dökmüş, halk komiteleri kurulmuş, çok büyük bir dayanışma örneği sergilenmiş ve mahallenin adı, 1 Mayıs 1977 katliamında ölen emekçileri anmak için 1 Mayıs Mahallesi konmuştur.
Halkı yatacak yatağa dahi muhtaç bırakıp gün geçtikçe zenginleşen erk sahipleri bu denli büyük bir dayanışma hareketine tahammül edememiş ve 2 Eylül 1977'de polisler eşliğinde dozerlerle mahalleye saldırılmıştır. Ancak olaylar hiçte saldıranların beklediği gibi gelişmemiş, mahalle halkı inanılmaz bir direnişle mahallesine sahip çıkmıştır. Olaylarda polis halkın üzerine ateş açmış, biri bebek 12 kişi ölmüş 47 kişi yaralanmıştır. Türkiye tarihinde ilk defa bu kadar büyük bir gece kondu direnişiyle karşılaşan düzen bu direnişi kırmayı başaramamış ve 1 Mayıs Mahallesi 2 ay içerisinde yeniden inşa edilmiştir. Bu onurlu direniş tarihe 2 Eylül Gecekondu Direnişi olarak geçmiştir.
Dönemin baskıcı, zor koşullarında çekilen ve bu büyük direnişin görüntülerini günümüze taşıyan önemli bir belgesel...
Reklam