Anadolu'nun Savaşçı Kadınları AMAZONLAR

egitimvideolari - 1.399 izlenme

Yüklenme Tarihi: 12 Kasım 2015 - 00:05

Pancar Tarlası Sunar.
Videolarımızın devamı için kanalımıza Abone olmayı unutmayınız.
Müzik: Feral_Chase
Kevin MacLeod sanatçısının Feral Chase adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/) altında lisanslıdır.
Kaynak: http://incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc=USUAN1100229
Sanatçı: http://incompetech.com/

Amazonlar M.Ö 2000 yıllarında yaşamış efsanevi kadın savasçılardır. Bir çok Kaynakta bu savaşçı kadınların Anadolu’nun kuzeyinde; Samsun yakınlarındaki Terme çayı civarında yaşadıkları belirtilir.Amazonlar doğu ve batı kaynaklarında farklı isim ve hikâyelerle geçmektedirler. M.Ö. 8. yüzyılın ikinci yarısında yaşayan İyonyalı ozan Homeros, İlyada destanında Amazon kadın savaşçıların ilk kez Karadeniz’de Thermodon Çayı kıyısına yerleştikleri ve Thamiskyra kentini kurduklarından söz etmektedir. Hipokrat, Amazonları sağ göğüsleri olmayan kadınlar olarak anlatır.Tarihin babası sayılan Halikarnaslı Herodotos’a göre Amazon’lar sarmatlar ve İskitlerin atalarıdır. Dede Korkut hikayelerinde ise Alp Kızları olarak yer almaktadır.
Bazı araştırmacılara göre Amazonların gerçekliğinin dayanağı, Kafkasya ve civarında MÖ 6-4 yy da yaşamış, Türk ve İranlı kavimlerin oluşturduğu Sarmat’lardaki kadın savaşçıların varlığıdır. Sarmat’larda kadınlar sık sık erkeklerle beraber ava çıkar, savaşlarda yer alırlardı.Törelerine göre savaşta bir adam öldürmeyen kadın evlenemezdi. Bu durum Sarmat’lardan sonra İskitlerde de görülmektedir.Söz konusu araştırmacılar bu bilgilere dayanarak,Anadolu Amazonlarının devamı sayılan Kafkaslardaki sarmatyanların artık bir dönem sonra erkeksiz,kadın-kadına yaşamayı terk edip evlenmeye başladıklarını,ancak savaşmaya da devam ettiklerini belirtmektedir.Bu konu arkeolojik kazılarla da ispatlanmış,açılan her 4 sarmat kadın mezarından birinde ölen kadının silahları ile birlikte gömüldüğü görülmüştür.
Mitolojide Amazonlardan savaş tanrısı Ares ve tanrıça Afrodit’in çocukları olarak bahsedilir.Yunan efsanelerinde; ellerinde mızrakları, omuzlarında ok ve yayları ile erkeklerden oluşmuş Yunan ordularıyla amansızca savaşan Amazonlar, genellikle haddini aşan ve barbar bir kavim olarak anlatılmıştır.Bugünkü adı Terme olan Temiskira şehrini anayurt olarak kurduktan sonra,Karadeniz, Ege, Akdeniz'e doğru bütün Anadolu'ya yayılmışlar ve birçok kentler kurmuşlardır. Amazonların kurduğu kabul edilen kentlerin başlıcaları; Selçuk/Efes, İzmir ve Sinop'tur. Efes'deki Artemis tapınağı’nın yapımı da Amazonlar tarafından başlatılmıştır.
Reklam