Araplardan Uçak Kaçırmak - İsrail

Alkışlarla Yaşıyorum - 2.129 izlenme

Yüklenme Tarihi: 26 Şubat 2016 - 23:11

Mikoyan-Gurevich MiG-21, 1960'da hizmete giren Sovyet yapımı süpersonik (sesten hızlı) jet avcı/önleyici uçağıdır. Çağın son teknolojisini taşıyan bu uçak, Batı dünyasında olduğu gibi İsrail'de büyük bir merak uyandırıyordu.Çünkü Sovyetlerle yakın ilişkide bulunan Mısır, Suriye ve Irak hava kuvvetleri tarafından envantere alınmıştı.

1966 yılında 6 Gün Savaşlarından önce iyice gerginleşen ortamda bu MİG durumuna Mossad el koydu. Uçağı satın almak için ilk girişimi Mossad ajanı Jean Thomas, Mısır'da yapmıştır. Thomas'a 1 milyon dolar karşılığında İsrail'e uçağı verecek pilotu bulması emredildi. Thomas'ın temasta bulunduğu Mısır'lı pilotlardan biri durumu üstlerine bildirdi ve Thomas ile yanındakiler yakalanıp casuslukla suçlandı.Gruptan Thomas ile beraber 2 kişi idam edildi.

Daha sonraları ise Mossad, Irak'ta temaslarda bulundu. Bir takım irtibatlarla Iraklı pilot Munir Redfa ile görüşmelere başlandı. Redfa Süryaniydi; ve onun Hırıstiyan kökleri haksız bir şekilde terfisini engellemekteydi.Sonuçta Redfa 1 Milyon Dolar, İsrail vatandaşlığı ve tam zamanlı bir iş ile ikna edildi.

16 Ağustos 1966'da Iraklı pilot ordudan bu uçakla kaçıp İsrail'e indi.Bu MİG 21'i ele geçiren İsrail, Arap Hava Kuvvetlerinin envanterindeki son model savaş uçaklarının zayıf ve güçlü yanlarını keşfetme fırsatını yakalamış oldu.İsrail baş test pilotu Danny Shapira uçakla havalanarak düşmanın elindeki bu son model uçağın zayıf noktalarını belirledi. Ve uçakla ile başa çıkmak için İsrailli pilotların eğitimine başlandı. Daha sonra Golan tepeleri üzerinde Suriye ile yaşanan it dalaşında 6 MİG'in düşmesi bu operasyonun meyvelerini verdiği anlamına geliyordu.

İşte bu uçak şimdi İsrail Hava Kuvvetleri Müzesinde, Ajan James Bond'a atfen 007 gövde numarası ile sergilenmekte.
http://i.hizliresim.com/yLY04a.jpg
Reklam