Ariduru İngilizce: Anglish (Atom Teorisi)

Alkışlarla Yaşıyorum - 46 izlenme

Yüklenme Tarihi: 05 Aralık 2019 - 14:57

Bilindiği üzere, bugünkü ingilizceye gerek direk gerek (bretonca-ortafransızca aracılığıyla) dolaylı olarak dile girmiş olan latince veya grekce sözcükler, toplam sözcük dağarcığının yüzden 50 ilâ 60 kadarını oluşturuyor; kendi dil ailesi olan cermen kökenli sözcükler ise yüzde 40ın altına yüzde 30klara kadar gerilemiş durumda.
Tarihte sırayla romalılar, normenler ve bretonyalılar ingiltereye hakim olmuş olmasaydı, bu dil ne şekilde gelişmiş olabilirdi?
Bu düşünceden yola çıkarak, danimarka kökenli amerikalı bilim-kurgu yazarı Poul Anderson, 1988'de "atom teorisi" konulu bilimsel bir makaleyi deneysel olarak güncel ingilizce'den adını "Anglish" koyduğu latince ve yunanca sözcüklerin neredeyse tümünü ayıklayıp yerlerine eski İngilizce Ænglisc'ten diriltilmiş kadim sözcüker, almanca felemenkce danca'dan vs alıntılar ve eski köklerden yeni türettiği sözcükler koyduğu bir dile çevirmiş.

internetin yayılmasıyla birlikte bu fikir tekrar ivme kazanmış,
sayıları fazla olmamakla birlikte halihazırda "Anglish" dilini geliştirip yaymaya kendini adamış bir ekip çalışmalarını sürdürüyor.


makalenin yazılı hali:
https://tinyurl.com/rzusswj
Reklam