Bacaklardaki Damar Tıkanıklığı Tedavisi Nasıl Yapılır? (prof.dr. Cüneyt Köksoy)

Projemed Yapım - 2.565 izlenme

Yüklenme Tarihi: 24 Haziran 2014 - 20:07

Adres: A.ü.tıp Fak.gnl.cer.anabilim Dalı - İbni Sina Hastanesi

muayenehane:tunalı Hilmi Caddesi, Çelikler İşmerkezi, No 91/109 06700 Kavaklıdere, Ankara

telefon: 0(312) 468 1419

fax: 0(312) 468 1420

e-mail: İletisim@cuneytkoksoy.com

https://www.facebook.com/drcuneytkoksoy

bacakların Atardamar Tıkanıklığı

bacakların Damar Hastalığı Ayaklara Ve Bacaklara Giden Atar Damarların Daralması Veya Tıkanması Anlamını Taşır. En Yaygın Neden Ateroskleroz Yani Damar Sertliği Olmakla Beraber, Buerger Hastalığı Ve Atar Damarların Balonlaşıp Tıkanmaları (tromboze Anevrizmalar) Diğer Tıkanıklık Nedenleridir. Bacakların Damar Hastalığı Gelişimi İçin Başlıca Risk Faktörleri Sigara, Hipertansiyon, Şeker Hastalığı, Kanda Kolesterol Düzeyinin Yüksek Olması, Yaşlılık Ve Hareketsiz Tembel Yaşam Sayılabilir. Bunların Yanında Bacakların Damar Hastalığı Daha Sık Erkeklerde Görülmektedir. Damar Hastalığına Yaş İlerledikçe Daha Sık Rastlanır.
bacaklardaki Damar Hastalığı Olan Hastaların P-60 Inda Ciddi Koroner Hastalığı Ve Şahdamar (karotis) Hastalığı Eşlik Eder. Bu Sayılan Hastalıklar İlerlediklerinde Bacak Damar Hastalığının Önüne Geçer Ve Damar Hastalarındaki En Önemli Ölüm Nedenini Oluşturur.

tedavi:

erken Dönemde Teşhis Edilen Bacak Damarlarının Hastalıklarında Egzersiz İle Daha Aktif Bir Yaşam, Kilo Verme, Varsa Şeker Hastalığının Ve Hipertansiyonun Tedavisi, Yüksek Kolesterol Ve Lipit Düzeylerinin Düşürülmesi İle Tedaviye Başlanabilir.
tedavinin En Önemli Basamağını Hayat Tarzındaki Bazı Değişiklikler Oluşturur. Bunların En Önemlileri Sigaranın Bırakılması, Kilo Verme, Gıdada Ve Yeme Tarzındaki Değişiklikler, Egzersizdir. Bu Değişiklikler Hastalık Belirlenir Belirlenmez Başlanır Ve Hayat Boyu Devam Edilir. Bu Değişikliklerin Olumlu Etkileri En Az 6 Ay Sonra Hissedilir. Sigaranın Bırakılması Ve Sigara İçilen Ortamlarda Bulunulmaması (pasif İçicilik) En Önemli Değişiklikler Olup Diğer Tedavi Yöntemlerinin Etkili Olabilmesi İçin Mutlaka Gereklidir. Sigaraya Devam Ediyorken Yapılan Diğer Tedavilerin Pek Bir Etkisi Olmayacaktır. Pasif Ve Hareketsiz Hayattan Daha Aktif Ve Düzenli Egzersiz Yapılan Bir Hayata Geçiş Damar Hastalıklarının Tedavisinde Özem Taşır. Haftada Üç Yada Beş Günde Birer Saatlik Yürüyüş Egzersizi Oldukça Yaralıdır. Ancak Yürüyüşlerin Bir Uzman Nezaretinde Yapılması Çok Daha Etkili Ve Güvenirdir. Egzersizin Etkisi 1-2 Ay İçinde Görülmeye Başlar Ve Kesildiğinde Tekrar Başa Dönülür.
hastaların Önemli Bir Bölümünde Kanda Kolesterol Ve Lipid Düzeyleri Yükselmiş Bulunur. Bunu Normale Yaklaştırmak İçin Özellikle Doymuş Yağ İçeren Gıdalar Azaltılmalıdır. Ancak Diyetteki Düzenlemelere Ek Olarak İlaç Tedavisi Hemen Daima Gerekir. Bu Amaçla Kullanılan İlaçların Bazıları Kolesterolü Düşürücü Etkilerinin Dışında Damar Hastalıklarının İlerlemesini Ve Kötüleşmesini De Azaltıcı Etkileri Olduğu Bilinmektedir.
bu Tedaviye Ek Olarak Kan Pulcuklarının Yapışkanlığını Azaltan Yada Halk Arasındaki İfade İle Kanı İncelten Aspirin Veya Benzeri Grup İlaçlarda Verilmektedir. Başlangıç Halinde Damar Hastalıklarının Bu Tip Bir Tedavi İle Kontrolü Mümkündür Ve Yürüme Ağrısı Olan Hastaların U İ Sadece Böyle Bir Tedavi İle Büyük Oranda Rahat Edebilirler. Bu Tedavi Hem Bacak Damar Hastalıklarının Hem De Kalp Yada Beyin Damarlarına Bağlı Kötü Olayların Gelişmesinin Engellenmesinde De Önemlidir.
Reklam