Beslan Okul Baskını

Alkışlarla Yaşıyorum - 4.069 izlenme

Yüklenme Tarihi: 23 Eylül 2016 - 21:36

Tarih 1 Eylül 2004, Rusya'ya bağlı Kuzey Osetya bölgesindeki Beslan kentinde kendilerine Riadus Salikhin Şehitleri Tugayı diyen bir grup Çeçen ve İnguş militan bir okulu bastılar ve içerideki herkesi rehin aldılar. Rus askerlerinin Çeçenya'dan çekilmesi ve Vladimir Putin'in istifasi karşılığında okulu terkedeceklerini bildirdiler. Beklendiği gibi bu ''aşırı'' istekleri karşılık bulmadı. Sadece Çeçenya'yı isteseler belki kabul edilebilirdi ama Putin'den istifa etmesini istemek mi işte bu aşırıydı.

Rus ordusunun baskın yapacağını bilen militanlar hazırlıklar yapmaya başladı. Patlayıcı tuzaklar kuran militanlar yerlerini aldı ve Rusları beklemeye başladı. Beklendiği gibi 3 Eylül 2004'te ordu okulu bastı. Ama ne basmak! Zırhlılar, tahrip gücü yüksek bombalar, yüzlerce spetsnaz ile okulu adeta cehenneme çevirdiler. Acımasızlığıyla ünlü spetsnazlar ününün hakkını vererek rastgele, agresif hareketlerle sert bir şekilde müdahale ettiler. Spetsnazlar rehine kurtarma konusunda değişik bi mantığa sahipler. İçerde rehine olmasına aldırmadan bombalayabilir yada meskun mahali tarayabilirler. Bu davranışları militanların ekmeğine yağ sürdü böylece olarak sivil kayıplar 300'ü geçti. 1100 civari rehinenin 334'ü baskın sırasında 10 kişi ise çeşitli nedenlerle öldü. Rus tarafında 10'dan fazla asker militanlarda ise 30-40 kişi öldü.

Baskından sonra bazı fikir ayrılıkları oldu bir taraf büyük kaybın nedeninin Rusların sert müdahalesi olduğunu savunurken bir tarafta suçun tamamen militanlarda olduğunu iddia etti. Şöyle bir gerçek var ki iki tarafta sağlam bi propaganda malzemesi elde etti. Rusların bu konuda biraz daha karlı çıktığı söylenebilir. Operasyondan sonra Şamil Basayev'in bir açıklamasında baskından memun olduğunu belirmesi ve üstlenmesi Çeçenlerin bağımsızlık mücadelesinin imajını zedeledi. O tarihlerde Çeçenlerin çeşitli eylemleri oluyordu ama bu en büyüğüydü ve işin içinde çocuklar vardı. İşte böyle bir trajediden sonra Ruslar kuralları rafa kaldırdı ve Çeçenlerle çok daha sert bir mücadeleye girişti. Teröristlerin ailelerine bile acımadılar en sonunda muzaffer oldular.

Spetsnazlar ile ilgili daha sonra bir video paylaşacağım işte o zaman neden bu kadar rehine öldüğünü daha iyi anlayacaksınız.

Baskından önce okulun içinden bir video: https://www.youtube.com/watch?v=b34GCpCS7Ds
Askerlerin okul içindeki görüntüleri ve bir nişancı: http://www.liveleak.com/view?i=d71_1392072841
Reklam