Bir Yeni Yüzyıl Vardı N'oldu Ona?

Alkışlarla Yaşıyorum - 1.277 izlenme

Yüklenme Tarihi: 21 Nisan 2015 - 18:07

Her şey 1992 yılında, Cumhuriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Okay Gönensin'in, gazete içi çatışmalar sonucu kapının önüne konulmasıyla başladı. O tarihe kadar Türkiye'deki "referans gazete" eksiğini bir ölçüde kapatan Cumhuriyet'in, yeni yönetimiyle birlikte bu merkez çizgiyi terk etmesi üzerine, Türkiye'de bu konuda büyük bir boşluk oluştu. Bu sebepten, kafasındaki "Türk Le Monde'u" projesi için parasal bakımdan yardım edecek birini arayan Gönensin, 1994 yılında Dinç Bilgin ile anlaştı. Aynı yıl içinde, içinde birçok başarılı gazeteciyi barındıran, basına mizanpaj ve içerik bakımından büyük yenilikler getiren Yeni Yüzyıl yayına başladı.

Gazeteyi diğerlerinden ayıran ilk şey, sayfa düzeniydi. O zamanki mürekkep israfı gazetelerin aksine, Bülent Erkmen imzası taşıyan özenli mizanpajı büyük dikkat çekmiş, bunu yaparken de Cumhuriyet gibi renkli fotoğraf kullanma, sütun/satıra harfiyen uyma gibi özellikleri bir kenara atarak dinamizm sağlamıştır.

Haber/yorum olayını başarılı bir şekilde oturtan ilk gazeteydi ayrıca. O döneme dek sadece birtakım köşeleri tutmuş köşe yazarlarının tekelinde olan yorumculuk, bu sayede gazetenin birçok çalışanına açılarak yorum yelpazesinin genişlemesini sağlamıştır.

İçerik bakımından da büyük bir yenilikti Yeni Yüzyıl. Bir referans gazetesi olmasına rağmen toplumun genelinin anlayacağı bir dil seviyesinde yazılması, özellikle spor ve sanat sayfalarındaki detaylı incelemeleri ve eleştirileri, yan yayınlarındaki kalitesi ile tam anlamıyla "kaliteli gazete" sıfatını hakkıyla taşıyabilen bir gazeteydi.

Tabii her güzel şeyin bir sonu var, önce Mr. Bilgin'in hırsı yüzünden gazetenin lego-knex-traş makinesi gibi promosyon vermeye başlaması kemik okuyucu kitlesini küstürmüş, ardından 1998'de Korkmaz Yiğit'e satılırken çalışanlarından birçoğunu kaybetmiş, Yiğit'in ani batışı üzerine de 1998 sonunda kepenkleri kapatmışlardır. Daha sonraları Sabah grubu tarafından Yeni Binyıl adıyla yeniden çıkarılsa da eskisini mumla aratan bir grafik çizmiş, 2001 krizinde de hakkın rahmetine kavuşmuştur.

Bu ise, Yeni Yüzyıl'ın Ceylan Saner'li ünlü reklamlarından biri. Gazetenin kuruluşundan kapanışına kadar reklamlarında bulunan Ceylan Saner'in kariyerinde büyük pay sahibidir bu reklamlar. Hay allah, Posta geldi mi ki?
Reklam