This video is restricted in your country.

Bruce Lee--The Dragon-- Ejderha Dövüş Sahnesi .

Film Sahnesi - 1.959 izlenme

Yüklenme Tarihi: 26 Kasım 2017 - 18:35

Ejder Kalesi
Enter the Dragon, 1973 16
1973 yapımı Hong Kong-ABD ortak yapımı aksiyon filmidir. Bu filmde aksiyon filmlerinin ünlü starı Jackie Chan henüz o yıllarda meşhur olmadığı için figüran olarak yer almış ve Bruce Lee tarafından dövüş esnasında öldürülmüştür. Türkiye'de "Ejder'in Üç Fedaisi" ismiyle 1980 yılı Ekim ayında gösterime girmiştir

Adını ölümünden yıllar sonra bile dövüş filmleri efsaneleri arasında sayabileceğimiz Bruce Lee 27 Kasım 1940'ta dünyaya geldi. Kendisi hem bir aktör hem de bir savunma sanatı ustasıdır. Bu da demek olur ki adından söz ettirmesinde aktörlüğünün payı olduğu kadar onu dünyaya tanıtan dövüş sporunun da etkisi bulunmaktadır. Aslen Çinli bir kökene sahip olan sanatçının doğum yeri ABD’dir. Annesinin Kafkas olması nedeniyle gözlerindeki çekiklik açıklanabilecektir. Babası tam anlamıyla bir Çinlidir ve köklerinin verdiği geleneklere oldukça bağlı olarak oğlunu büyütmeye çalışmıştır. Buna bağlı olarak da uzak doğu sporlarına meraklı büyüyen aktör zamanla birçok savunma sanatının dersini alarak kendine ait olan bir sistem gelişmiştir. Bu sistemin adı Türkçe durduran yumruk yolu olan Jeet Kune Do’dur. Anne ve babasının da opera dansçısı olması nedeniyle çok küçük yaşlarda izleyici karşısına çıkan Bruce Lee izlemek isteyen herkese dans etmeyi de çok severdi. Doğumundan sonra ailesiyle birlikte gittiği uzak doğuda küçük düşme korkusu ve özellikle sokak kavgalarında yenilmeme isteği onu bu sanatları öğrenmeye itti. Sürekli olarak hırçın bir karakter taşıyan aktörün ailesi de bu sanatlara merak salmasını ve hırçınlığını bu şekilde atmasını istedi. Ama zaman geçtikçe onu durdurmak kolay olmadı ve yeniden arkadaşlarının yanına ABD’ye gönderildi. Lokantada çalışmak ve burada yatmak onun Washington Üniversitesinde Felsefe bölümüne girmesine engel olmadı. Bir yandan öğrencilik yapmaya bir yanda da gecelerini garsonlukla hayatta kalmaya çalışarak geçirdi. Yaşamını devam ettirebilmesi için daha çok kazanması gerekiyordu ve o da Amerikanlara Kung Fu öğretmeye başlayarak Çin’de yasak olan bir işi paraya çevirdi. Bu iş sayesinde ilk kez okulunu açıp, aynı yıl büyük aşkıyla evlendi. Zamanla ikinci okul ve ardından büyük ün geldi. Spor dalının her hareketinde anne ve babasının etkisinde başladığı dansın etkileri görülen ünlü aktör dövüş sanatını göstermek ve ilgi toplamak için filmler çekerek tüm dünyanın kendisinden ve sanatından bahsetmesini sağladı. Zamanla büyük bir hayran kitlesine ulaşan Bruce Lee videoları halen bile en çok izlenen videolar arasında yer almaktadır.

Bruce Lee'nin 1965 doğumlu oğlu Brandon Lee de babası gibi aktör olmuş, ancak 1993'te Karga (The Crow) filminin çekimleri sırasında yaşanan kaza sonucu genç yaşta hayatını kaybetmiştir.
Reklam