Challenger Uzay Mekiğinin Havada İnfilak Etmesi

Alkışlarla Yaşıyorum - 6.177 izlenme

Yüklenme Tarihi: 27 Şubat 2015 - 10:38

Arkadaşlar uzay tarihinin en trajik kazalarından birinin görüntülerini sizlerle paylaşmayı bir borç bilirim kendi adıma çünkü bilim adına insanlığın geleceği adına verilmiş değerli hayatlardır...

Olay şu şekilde olmuştur:

Amerikan Uzay Programı çerçevesinde geliştirilen beş uzay mekiğinden biridir Challenger. Challenger 51-l, nasa’nın sts programının 25. göreviydi ve 28 ocak 1986’da yedi kişilik mürettabatıyla yola çıkmıştır.

Mekikte bulunan mürettabatın isimleri aynen şöyledir:

Franics R. Scobee
Michael J. Smith
Ronald E. Mcnair
Ellison S. Onizuka
Judith A. Resnik
Gregory B. Jarvis
Sharon Christa Mcauliffe

Challenger masmavi gökyüzüne doğru kalkış yaptıktan 73 saniye sonra beklenmedik bir olayla birlikte havada mürettabatıyla birlikte infilak etti.Mekikte bulunan mürettabatlardan hiç birisi kurtulamadı.

7 kişilik mürettebatın ölümü Amerika’yı ve zamanın başkanını yasa boğdu. Başkan Ronald Reagan, “Bu sabah onları son kez gördüğümüz anı, uzay yolculuğuna hazırlanışlarını ve bize el sallamalarını asla unutmayacağız. Astronotlar dünyadan ayrılıp Tanrı’ya kavuştu,” diye konuştu.

Ölen astronotlar arasında sıradan bir vatandaş da vardı. Christa McAuliffe uzaya gidecek ilk öğretmen olarak seçilmişti. Kazayı Amerika’nın her yerinden öğrenciler de izliyordu. Valerie Neal Washington’daki Smithsonian Hava ve Uzay Müzesi’nde insanlı uzay uçuşları bölümü küratörü. Neal 1980’lerin ortasında halkın uzay yolculuklarının sıradanlaştığını düşündüğünü söylüyor. Uzman, “Uzay dolmuşu o ana kadar 24 kez uçmuştu ve hiçbir büyük felaket yaşanmamıştı. Uzay uçuşları halkın gözünde sıradanlaşmış, fazla ilgi görmez olmuştu. Uzaya uçuş her zaman deney amaçlı ve yüksek riskli olarak biliniyordu,” diyor.

Challenger kazasından sonra NASA bir güvenlik dairesi kurdu ve başka önlemler de aldı. En önemlisi tek de parça roket atıcının yeniden tasarlanması oldu. Böylece Challenger’ın infilakına neden olan hata ortadan kaldırıldı.

Challenger faciasından altı yıl sonra NASA, Endeavour adlı yeni uzay mekiğini kullanmaya başlamıştır.

Sayfada bulunan göt ve meme videolarından sıkılan arkadaşlar için paylaşıyorum devamı gelecek arkadaşlar merak etmeyin. :)
Reklam