Cihan Pehlivanı Koca Yusuf'un İlginç Hikayesi

egitimvideolari - 3.197 izlenme

Yüklenme Tarihi: 22 Ekim 2015 - 19:42

Pancar Tarlası Sunar.
Videolarımızın devamı için kanalımıza Abone olmayı unutmayınız. :)

CİHAN PEHLİVANI KOCA YUSUF’UN HİKAYESİ

Yusuf 1857 yılında şimdi Bulgaristan’da bulunan Şumnu'nun Karalar köyünde doğdu. Ufacık bir çocukken köyde danalarla boğuşur,ağaç gövdelerine günde 300 elense çekerek çalışırdı.Sonra kispeti ayağına geçirip güreşmeye koyuldu.İlk güreş hocaları babası ve dedesiydi. Ünü önce Deliorman'ı, sonra tüm Osmanlı diyarını kapladı. Er meydanları Koca Yusuf'u, güreş tarihimizin en büyük pehlivanlarından biri olan ve 26 yıl Kırkpınar'ın başpehlivanlığını elinden bırakmayan ünlü Kel Aliço ile güreşi ile tanıdı.1885 yılı Kırkpınar başpehlivanlığı için yapılan güreşte,iki pehlivan hava kararana kadar güreşmiş,7-8 saat süren bu güreşte pehlivanlar yenişememişlerdi.Yakılan kandiller eşliğinde güreş devam ederken Kel Aliço birden güreşi bırakarak Koca Yusuf’u alnından öpmüş ve ‘’ Bu meydan bundan sonra senindir artık. Senin gibi bir pehlivan ortaya çıktıktan sonra gözüm arkada kalmadan ayrılacağım buralardan. Ödül de, başpehlivanlık da senindir. İkisine de güle güle sahip ol. İkisi de sana helal olsun oğul,’’ diyerek Koca Yusuf’u başpehlivan olarak ilan etmiştir.
Ve o günden sonra Türk güreşinde Koca Yusuf'un devri başladı. Er meydanlarında kasırgalar yaratıp rakip tanımayan Koca Yusuf,bu dönemde,ne kadar namlı pehlivan varsa hepsini bir bir yendi.Bunların içinde dönemin diğer ünlü ve en önemli pehlivanı 18 kez Kırkpınar başpehlivan olmuş Adalı Halil de vardı.Karşılaştığı 115 güreşçiyi yenen Koca Yusuf'u yenebilen tek pehlivanın Kavalalı Çolak Mümin Pehlivan olduğu iddia edilir. 1894 yılında Rami'de yapılan ve Kel Aliço'nun hakem olduğu bir karşılaşmada tartışmalı bir şekilde Hakem Kel Aliço tarafından yenik sayılınca Yusuf güreş hayatında tek yenilgisini almıştır.
Türk güreşinin gelmiş geçmiş en büyük pehlivanı olan Koca Yusuf 1.88 boyunda,144 kilo ağırlığında bir devdi.Ancak lakabını sadece iri gövdesinden değil , gücü, güreşteki becerisi ve ahlakı ile almıştır. Koca Yusuf’u yalnız Türk güreşinde değil, güreş dünyasında da büyük bir zirve yapan olay 1894 yılında Fransız güreşçi Joseph Doublier ile tanışması oldu.Joseph Doublier bir türlü yenemediği ezeli rakibi Sabes’i yenebilecek bir güreşçi aramak için geldiği Türkiye’de Koca Yusuf’u bulmuş ve beraberinde Fransa’ya götürmek için ikna etmeye çalışmıştır. Yusuf, başlangıçta yurtdışına çıkmayı kabul etmediyse de Müslümanların güçlü olduğunu ispat etmenin bir cihat olduğu şeklindeki ulema açıklamaları üzerine ve Padişah Abdülhamit'in de teşvikiyle 1894 yılında Fransa’ya gitti.
Reklam