Çizgi Film - Uzay Araçları - Uzay mekiği fırlatma gösterisi

BebeTürk - 4.464 izlenme

Yüklenme Tarihi: 02 Ekim 2015 - 00:21

Roket nasıl taşınır? Roket kimleri taşır? Uzaya gitmek için seçilen pilotlar, (kapalı yere tıkılarak kolostrofobisi olup olmadığı gibi) bir dizi testlerden ve (uçuşlar, ağırlık merkezi vs.) eğitimlerden geçtikten sonra, fırlatmaya son bir hafta kala mürettebat karantinaya alınır. Bunun amacı mikroplardan arındırmadır. Yani muhtemel vücüt direnci kırılma ihtimaline karşı vücutta bulunan mikrorganizma sayısını hastalık yapamıyacak seviyede tutmak içindir.
Eğitim uçuşları, uzay mekiğinin delta kanat yapısının süzülüş karekteristiğine göre dizayın edilmiş bir Gulfstream-2 uçağında yapılır. Esasında çizgi filmdeki gibi olmayıp.Nihayet fırlatmaya bir gün kala, yakıt tanklarına sıvı hidrojen ve sıvı oksijen doldurulur. Roketin itiş gücü 7,000,000 pound civarındadır. Mekiğin, yakıt tanklarıyla birlikte toplam ağırlığı ise 4,500,000 pound. Ağırlık/güç oranı bire biri fazlasıyla aşıyor. Kokpitte, pilotları çok fazla bir iş yükü beklemiyor. Çünkü bütün işlemler mühendislerce halledildiğinden, sistem geri sayımı tıkır tıkır işliyor. Fırlatmaya 5 dakika kala, pilotlar yardımcı güç ünitesini çalıştırır. Bu aşama, artık kalkıp kalkmamak için son karar aşamasıdır zira bundan daha fazla bekleme kabiliyeti yoktur.
Fırlatmayı takiben mekiğin kuyruğu, destekleyici kulenin baş hizasına geldiği anda sürat, saate 100 mile (180 km) ulaşmıştır bile. Bu noktada hissedilen, G kuvvetinden ziyade sarsıntıdır. Arkada kalan dumanların çoğu, ısı regülasyonunu sağlamak için fırlatma anıda egzozlara sıkılan sudur. Bu suyun sıkılmasının bir diğer amacı da gürültüyü bastırmak içinir. Çünkü bu esnada oluşan ses düzeyi, içerde dayanılmaz bi hal almakta ama neyse ki astronot elbiseleri ve kask, nisbeten önleyici olmaktadır. Gürültü ses hızı aşılana kadar devam ediyor. Yerden yaklaşık 15,000 feet (4,500 metre) yükseklikte ses hızı geçiliyor ve artık sarsıntı ve şok dalgaları geride kalıp, nisbeten sakin bir seyir başlıyor. Atmosferin dışına çıkana kadar ses hızı birkaç kez daha geçilecektir.
Katı roket yakıtı taşıyan iki tank, fırlatıştan 2 dakika sonra bitiyor ve mekikten ayrılıyorlar. Sonraki 6.5 dakika süresince atmosferin dışına çıkmak için ana motor çalıştırılıyor.
Bu esnada sürat saate 18,000 mile (yaklaşık 32.400 km) ulaşıyor. Ve fırlatılıştan ağırıksız ortama geçiş, sadece 8.5 dakika sürüyor. Thematica oyunlarından bu oyunu seçip roketleri tren vagonuna yükleyip roket rampasına yerleştirebilirsiniz . keyifli oyunlar dileriz
Reklam