Çizmeli Kedi (Çocuk Masalları)

S. - 8.487 izlenme

Yüklenme Tarihi: 12 Aralık 2014 - 16:57

Çizmeli Kedi Masalı:
Bir zamanlar, üç oglu olan bir degirmenci varmis. Degirmenci ölünce büyük ogluna degirmen, ortanca ogluna esek, küçük ogluna da kedi miras kalmis. Küçük oglu bu duruma çok üzülmüs.
“Kedi ne isine yarar ki insanin?” diye yakinmis. “Pisirip yiyemezsin bile.” Kedi bunu duymus ve hemen cevap vermis. “Kötü bir mirasa sahip olmadiginizi göreceksiniz efendim. Bana bos bir çuval ve bir çift de çizme verirseniz, neye yarayacagimi görürsünüz.”
Saskinliktan agzi bir karis açik kalan çocuk, kedinin istediklerini yapmis. Kedi çizmeleri giyince ayna karsisina geçmis ve kendini pek begenmis. Sonra kilerden taze bir marulla güzel bir havuç seçip ormanin yolunu tutmus. Ormanda çuvalin agzini açmis, marulla havucu çuvalin içine yerlestirip bir agacin arkasina saklanmis. Çok geçmeden taze sebzelerin kokusunu alan küçük bir tavsan çuvalin yanina gelmis, ziplayip içine atlamis. Kedi saklandigi yerden çikip çuvalin agzini siki siki baglamis.
Ancak Çizmeli Kedi tavsani efendisine götürmek yerine dogruca saraya gidip Kral’la görüsmek istedigini söylemis. Kral’in huzuruna çiktiginda yere egilerek, “Yüce Efendimiz, size Efendim Marki’den bir hediye getirdim,” demis. Bu hediye Kral’in çok hosuna gitmis.
Üç ay boyunca Çizmeli Kedi saraya o kadar çok hediye götürmüs ki, Kral artik onun yolunu gözler olmus. Derken Çizmeli Kedi’nin dört gözle bekledigi gün nihayet gelmis çatmis. “Bana sakin neden diye sormayin ve bu sabah irmaga gidip yikanin,” demis sahibine. Çizmeli Kedi, o sabah Kral’in Prenses’le, yani kiziyla birlikte irmagin kenarindan geçecegini biliyormus.
O sabah, Kral’in faytonu irmagin yakinindan geçerken Çizmeli Kedi telasla yanlarina yaklasmis. “Yardim edin! Yardim edin!” diye bagirmis. “Efendim Marki boguluyor!” Kral hemen bir alay askerini irmaga yollamis.
Fakat Çizmeli Kedi bununla da kalmamis. Kral’a, efendisi irmakta yüzerken hirsizlarin onun elbiselerini çaldiklarini söylemis. (Oysa Çizmeli Kedi, efendisinin elbiselerini çalilarin arkasina kendisi gizlemis!) Kral, hiç gecikmeden Marki’ye bir takim elbise yollamis. Tahmin edeceginiz gibi Çizmeli Kedi’nin sahibi, kendisine Marki denmesine çok sasirmis, ama akillilik edip hiç sesini çikarmamis.
Marki güzelce giyindirildikten sonra Kral onu gidecegi yere götürmek için faytonuna davet etmis ve kiziyla tanistirmis. Prenses, iki dirhem bir çekirdek giyinmis olan Marki’ye bir bakista âsik olmus.
O sirada Çizmeli Kedi kosa kosa oradan uzaklasmis. Çok geçmeden büyük bir tarlada ot biçen insanlara rastlamis. “Beni dinleyin!” diye bagirmis. “Kral bu yöne dogru geliyor. Size bu tarlalarin kime ait oldugunu sorarsa ona efendim Marki’ye ait oldugunu söyleyeceksiniz. Yoksa sizi dilim dilim dograttiririm!”
Sonra Çizmeli Kedi bir süre daha kosmus ve büyük bir tarlada bugday biçen adamlara rastlamis. Ayni seyi onlara da söylemis. Sonra tekrar kosmus ve her rastgeldigi insana ayni seyleri tekrarlamis. Derken Dev’in satosuna varmis.
Kral’in Faytonu Çizmeli Kedi’nin geçtigi yerlerden geçerken Kral her rastgeldigi insana, “Bu tarlalar kime ait?” diye soruyormus. Her defasinda da ayni cevabi aliyormus. Kral, Marki’nin bu kadar çok topraga sahip olmasina sasirmis. (Çizmeli Kedi’nin sahibi de öyle!)
O sirada Çizmeil Kedi Dev’in satosunda baska bir isler çevirmekle mesgulmüs. “Dev,” demis Çizmeli Kedi, Dev’in nefesinin kokusundan igrendigini gizlemeye çalisarak. “Senin ayni zamanda müthis bir sihirbazlik gücünün oldugunu söylüyorlar, dogru mu?”
“Öyle diyorlarsa, öyledir,” demis Dev alçakgönüllülükle.
“Örnegin, istersen hemen bir aslana dönüsebildigini söylüyorlar,” demis Çizmeli Kedi. Bunu söyler söylemez Dev hemen kendini bir aslana dönüstürüvermis. Çizmeli Kedi kendini dolabin üzerine zor atmis. Dev tekrar eski haline dönünce dolaptan asagi inmis. “Mükemmel!” demis Çizmeli Kedi. “Ama fare gibi küçük bir seye dönüsmek senin gibi cüsseli biri için imkânsiz olmali!”
“Imkânsiz mi?” diye gülmüs Dev. “Benim yapamadigim sey yoktur!” Dev bir anda fareye dönüsmüs, Çizmeli Kedi de onu hemen yutmus.
Derken Kral, Dev’in satosuna varmis. Satonun artik kime ait oldugunu tahmin etmissinizdir herhalde! Çizmeli Kedi Kral’in faytonunu satonun yolunda karsilamis. “Bu taraftan gelin,” demis. “Sizi bir ziyafet bekliyor.” (Dev o gün birkaç arkadasina bir ziyafet vermeyi planladigi için yemeklerle donatilmis büyük bir masa hazir bekliyormus!”)
O günün sonunda Çizmeli Kedi’nin sahibi marki Prenses’le nisanlanmis. Bir hafta sonra da evlenmisler. Çizmeli Kedi’ye ne mi olmus? Dokuz canindan dokuzunu da sefa içinde sürmüs ve bir daha da fare avlamasina gerek kalmamis , ara sira avlamis, o da kedi oldugunu unutmamak için.
Reklam