Dansa devam - Geçmişten Geleceğe - Karadeniz

Alkışlarla Yaşıyorum - 189 izlenme

Yüklenme Tarihi: 02 Mart 2015 - 14:16

Sosyal ve ekonomik kuvvetler, Türkiyede bulunan Kaçkar Dağlarında ki yaylaların geleneksel kültürünü hızla değiştiriyor. Şuanda üç nesil henüz unutulmayan geçmişin ve küresel bağlantılı geleceğin arasında kalır. Hangi kültürel özellikler kalacak, hangisi yok olacak ve hangisi modern bağlamda yeniden tanımlanacak? Geçmişin Gelecekte Dansı kesişme yerinde yaşayanlara halklarının tarihini ve geleceğini belirleyeceği sesi verir.
Bu sorunlar Türkiyenin yaylalarının kültürünü aşar ve modern insanları ilerleme pahasına karşılaştırır. Bir çok batılı kültürler etnik ve ata köklerinden tam ayrıldığı gibi hissetmesi konusunda zaten tecrübelidir.
Geçmişin Gelecekte Dansı enerjik Horon dansı,Vartavor festivali, Tulum muziği, yaz aylarında dağlara göç eden hayvanlar, el yapımı ahşap ve taştan geniş aile evleri ve geleneksel kıyafetler gibi bölgesel farklılıklara görsel bir tanıklık sağlar. Filmimiz günlük yaşamda önemli olan terk edilmiş mimari yapıları, turizmin nasıl yerel ekonomiyi tanımladığını ve Facebook'un rolünü gösterir. Belgesel hikayemiz ayrıca beton evlerin ve hidro elektrik santrallerinin çevresel ve psikolojik etkisini gösterir.
Bölge insanları kendi rolünü Kaçkar geleneklerinin ortaya çıkan hikayesinde ve modern yaşam tarzında açıklar ama gelenekleri nasıl yaşatacakları hakkında emin değiller. Onlar kendilerini ve bölgeyi tanımlayan külürel faaliyetlerde, bu faaliyetlerin nostaljik gösteri ya da devam eden geleneklerin olup olmadığını kamerada gösterir. Bu geleneklerin nasıl aktarıldığını, unutulduğunü, ya da şehirleşen nüfusa alıştığını açıklar. Bazen onların aksi çabalarına rağmen kendi türünün sonu olduklarını görürüz.
Geçmişin Gelecekte Dansı bize seksen yaş üstü dağ yamaçlarında ki el yapımı evleri, sırtında ki sepetlerde elle topladıkları sebze, çay, ve fındıkları gören son yaşayan tanıkların hikayelerini gösterir. Ayrıca iş ve eğitim için Karadeniz sahil şehirlerine göç etmiş genç nüfus ile karşılaşıyoruz.
Belgesel yaz boyunca yaylalara hala giden insanları ve onların neden şimdiki ve geçmiş zamanda seyahat yaptığını takip eder. Ama soru şu: Çocuklar yaz festivalleri için yaylalara giderek mi yoksa kendilerini meşgul eden metropol hayatının bir parçası olarak mı büyüyecek?
Reklam