Depremden Sonra Tespihlere Yoğun İlgi

İhlas Haber Ajansı - 0 izlenme

Yüklenme Tarihi: 06 Ağustos 2023 - 12:25

Kahramanmaraş’ta meydana gelen yıkıcı depremden etkilenen vatandaşlar depremin olumsuzluklarını, stresini tespih çekerek atıyor.
Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremden etkilenen vatandaşlar depremin stresini tespih çekerek atıyor. Geleneksel stres atma yöntemleri arasında tespih, depremzedeler tarafından yoğun ilgi görüyor. Son yaşanan deprem felaketinden sonra psikolojikmen rahatlamak isteyen depremzedeler çeşitli özelliklere sahip tespihlere yönelerek depremin stresini ve olumsuzluklarını atacaklarını düşünüyor. Tespih çekme geleneği depremzedelerin ruhsal sağlığını ve süreçlerini desteklemek ve stresi azaltmak için en etkili yöntem olduğu söylendiği için tespih dükkanlarında yoğunluk gözle görülür derecede artış göstermeye başladı. Tespih üreticileri ve satıcıları yoğunluk nedeniyle rağbetin çok olduğunu ve vatandaşların talebini karşılamakta güçlük çektiklerini bildirdiler.
“Depremden sonra bizde sıkıntılar yaşadık”
Asıl mesleğinin elektronikçi olmasına rağmen dede mesleği olduğu için tespih işini yaptığını belirten Tespihçi Adil Dağ, “3. Kuşak bir teşbihçiyim ve dede mesleğini yapıyorum, normalde mesleğim elektronikçiyim. Depremden sonra bizde bayağı sıkıntılar yaşadık yıkıcı bir deprem olduğu için dükkanlarımız 2-3 ay gibi bir süre kapalı kaldı” dedi.
“Depremden sonra psikolojimiz bozuldu ve teşbihe yöneldik”
İnsanların depremden sonra tespihe yöneldiğini ve en çok akik taşından yapılan tespihe talep olduğunu söyleyen Dağ, “Depremden sonra psikolojimiz bozuldu, psikolojimiz bozulduğu için de bazı tespihlere yöneldik. Bazı teşbihteki özellikler var mesela akik taşı, insan vücudundaki elektriği boşaltıp kan dolaşımını sağladığı ve stresi yok ettiği için şuanda tespihte en çok kullanılan taşlardan birisidir” ifadelerini kullandı.
“Herkesin elinde en az 1 tane tespih var”
Yıkıcı depremin ardından tespih kullanan vatandaşların arttığını ve satıcıların taleplere yetişmeye çalıştığını aktaran Dağ, “Bizim şuanda meslekten çok kişi olduğu için depremden sonra tespihçilerde bayağı rağbet oluştu ve talepleri karşılamak zorlaştı. İster istemez milletimizin deprem dolayısıyla stresi olduğu için tespihe yönelmeye başladı. Herkes tespih çekiyor şuan da gerçekten işimiz çok zor. 6 Şubat hepimiz için yıkıcı oldu ve vatandaşlarımız şuan da teşbihe meyil etmeye başladı. İnsanlar stresini ancak tespih ile atmaya çalışıyor. Herkesin elinde en az 1 tane tespih var” diye konuştu.
Reklam