Bebek doğduktan ve plasenta çıktıktan sonra rahim hızlı bir şekilde kasılarak kanamaları durdurmaya çalışır. Plasentanın yerleştiği yerin altında bebek ile anne arasında kan alışverişini sağlamak için büyük damarlar oluşmuştur. Gebelik döneminde ve plasenta oradan çıkınca kanamaya başlayacaktır.
Kanamanın durma nedenleri
Kanamayı durduran mekanizma oksitosin hormonu sayesinde rahmin kasılmasıdır. Özellikle ilk altı saatlik dönemde, rahmin kasılması herhangi bir nedenle bozulursa, rahimde fazla miktarda kanama söz konusu olabilir. Ama genelde ister normal doğum, ister sezaryenle doğum olsun adet miktarını bir miktar geçebilecek az miktarda bir kanama, günler boyunca devam edebilir. Bu günler boyunca devam eden kanamanın hem rengi giderek koyulaşır hem miktar olarak azalır. Genelde üç haftanın sonunda çok fazla bir kanama olmaz.
Kanamanın olmadığı durumlar
Bazı anneler ise sezaryenle doğum yaptım hiç kanamam olmadı diye bizi arar. Bunun nedeni de sezaryen sonrası rahim kasılması için verilen ilaçlarla birlikte sezaryen esnasında rahim içinin bizim tarafımızdan elle temizlenmesi nedeniyle rahimin nispeten kanamaya daha az eğilim göstermesidir. Normal doğum sonrası da bu durum söz konusu olabilir. Kanama olmaması anormal bir durum değildir. Kanama olması da, anneyi endişelendirmeyecek belli bir miktara kadar normaldir.