Dünyanın En Tuhaf Burunlu 5 Hayvanı

exixiz - 3.675 izlenme

Yüklenme Tarihi: 01 Temmuz 2015 - 08:31

Dünya’nın En Acayip Burnuna Sahip 5 Hayvanı

Doğa ana hakikaten yeryüzünde yarattığı tuhaf canlılarla bizleri nasıl şaşırtacağını bilir. Bunlardan biri de zaten insanoğludur. Eğer tuhaf hayvanlardan konuşmaya başlarsak görürüz ki günlük hayatta olandan çok daha farklıdırlar. Bahse girerim ki bu tuhaf hayvanların çoğu hakkında, özellikle de tuhaf burunlu olanlarıyla ilgili çok fazla şey bilmiyorsunuz. Bu arada suda yaşayan canlılarda, bahsettiğimiz bu tuhaf burunlu canlıların çokta gerisinde değildir. Bir kurbağa kadar küçük olanlardan bir fil kadar büyük canlılara kadar uzanır bu sıra. Bu videoda bizler onların burunlarına gördükçe onların niçin böyle bir buruna sahip olduğunu anlayacak ve merakımızı gidereceğiz. Öncelikle bu canlıların tuhaf burnu için diyebileceğimiz şey; onlar burunlarını nefes almak, kurbanlarını avlamak, karşı cinsle çiftleşmek, yemek, içmek, kendi bölgelerini korumak amacıyla dövüşmek için kullandıkları olacaktır. Bu canlılardan bazılarının burnu ürpertici görünebilir ama yinede bu onların burunlarının ilginç olduğu gerçeğini değiştirmez. Şimdi daha fazla lafı uzatmadan Dünya’nın En Acayip Burnuna Sahip 5 Hayvanını anlatalım. Bakalım neler öğreneceğiz.

1. Proboscis Monkeys (Uzun Burunlu Maymunlar) : Uzun burunlu maymunlar maymun ailesinde en uzun burunlu maymunlardandır. Uzun burunlu maymunların burunları 17 cm’e kadar ulaşabilmektedir. Öyle ki bazen burunları ağızlarının üzerine kadar sarkabilir. Ayrıca burunlarını dişilerle çiftleşmek için onları cezbetme amacıyla kullanırlar. Bu maymun türünün nesli tükenme tehlikesi altındadır ve IUCN Kırmızı Listesindedir.
2. Mandril: Köpeksi maymun ailesindendir. Mandrillerin burunları beyaz, kırmızı ve mavi renkteki şeritlerle bezenmiştir. Erkek mandriller ile kıyaslandığında dişiler biraz daha mat renktedirler.
3. Çekiç başlı köpekbalığı: Bu sıra dışı köpekbalığı ağzı boyunca dışarı doğru bir çıkıntı yapan burna sahiptir. Burunları koklamanın daha ötesinde işlere yarar. Çekiç başlı köpekbalıkları bu tuhaf burunlarıyla kurbanlarını yakalamadan önce yerlerini tespit ederler. Bu köpekbalıkları burunları sayesinde diğer tür köpek balıklarına göre avlarını daha kesin şekilde algılarlar. Çünkü burun delikleri kokunun yönünü kusursuz olarak belirlemelerine yardım eder.
4. Fil Faresi: Bir diğer ilginç hayvan ise fil faresidir. Fil faresi ne bir faredir ne de bir fildir. Ama her ikisiyle ilişkili bir hayvandır. Genellikle yer seviyesinde uzun, etkili ve de itici görünümlü burnuyla avlanır. Daha çok örümcek ve böceklerle beslenir.
5. Tapir: Domuza benzeyen bu hayvanlar otçuldurlar. Burunlarıyla kavrayabilen tapirlerin burunları hafif, uzun ve yüksek derecede esnektir. Burunları yemek ararken her yöne hareket edebilir ve de bükülebilir. Ayrıca burunlarıyla çalıları ve alçak ağaçların dallarıyla yapraklarını yakalayarak yiyebilirler.
Reklam