Evil Dead 2 - Vahşet - Kamera Arkası - 1987

Alkışlarla Yaşıyorum - 923 izlenme

Yüklenme Tarihi: 10 Eylül 2015 - 09:11

Şu sıralar ilk filmin yeniden çevirimi pek gözde... Henüz izlemedim ama, IMDB puanı bayağı geriledi. Ekipte Sam Raimi olmasına karşın, hiç bir şey ilkin tadını vermiyor. Evil Dead 2 ise 1981 tarihli ilk filmi bir adım öteye taşıdı. İlk film kesinlike çok daha geride bir prodüksiyon olmasına karşın, ciddi korku filmidir ve o dönem çocuk olan bizleri sıçırttırmıştır. 2. film ise o korku öğelerini aynen koruyup yanına komediyi ekleyerek enteresan bir iş başarmıştır. Hem korkutup hem güldürmek zor iştir.

2. film bir çok açıdan klasik sahnelere sahiptir. Göz sahnesi, Ash'in elinin şeytana teslim olup, tabak çanakla kendini dövmesi akabinde el kesme sahnesi. Aynada kendisi ile çatıştığı sahne, sevgilisinin başını kürekle kopardığı sahne, sevgilinin mezardan çıkıp bale yapması, sevgilinin kafasını mengeye sıkıştırdığı sahne gibi, onlarca sahne sayabiliriz.

Ash diyorum, aslında Ashley'dir. Bruce Campbell, her daim kahramansın. Bir yeniden çevirim daha olacaksa, artık Bruce gibisini bulmak zor. Ama o rolün hakkını verecek isim Jim Carrey'dir. Gönlümden o geçer.

İlginçtir, ilk film ülkemizde yasaklanmıştır. Dolayısı ile biz o dönem 2. filmi daha önce izledik. Ancak çakma bir afiş ve "Vahşet" adı altında. İlk film çok daha sonra sinemalara gelebildi. Sonuçta her iki filmi sinema salonunda ve VHS kasetlerden izleme lüksüne nail olduk. Hala da o VHS kasetin bozuk ses-renk-görüntü havasını özlüyorum. 10 kez kiralamışımdır herhalde. DVD-Bluray aynı zevki vermiyor... FULL HD TV + Bluray mi, Tüplü TV + VHS mi derseniz 2.yi seçerim. Bu film öyle izlenir.

Bir de küçük anı: bir kaç yıl önce minibüste giderken, yanımda 18-19 yaşlarında bir çocuk arkadaşı ile konuşuyor;

"olm dün bi film izledim, Evil Dead 2,böyle bir film yok olm. Acayipti"

İçimden kıs kıs güldüm; siz bizim zamanımızda onu VHS'den izleyecektiniz, bask nasıl altınıza ediyordunuz.

Demek ki güzel ve samimi olunca yapılan iş, zamana yenilmiyor. Zamanın gerisinde kalmış gibi gözüksede, yeniden keşfediliyor.

Bir de enteresan not. aslında ilk filminde öncesi vardır. Within The Woods adı ile deneysel bir şeyler çekmiş bu öğrenci tayfası. Youtube üzerinden izlemek mümkün.

http://www.youtube.com/watch?v=NN9_KRwkjXw

http://www.imdb.com/title/tt0078503/?ref_=sr_2

Bir de devamı vardır, 3 film; Army Of Darkness. Komedinin ve abzürtlüğün dibine vurmuşlardır. Her 3 filmde IMDB'de 7.6 civarında dolaşırlar. Çünkü samimi arkadaş...
Reklam