â–¼

Fırlatıldığı Gibi Sağ Salim Dikey İniş Yapabilen Uzay Roketi

Alkışlarla Yaşıyorum - 2.561 izlenme

Yüklenme Tarihi: 24 Aralık 2015 - 14:17

SpaceX Firması uzay araştırmalarının en büyük maliyet kalemini oluşturan tek kullanımlık roketleri ortadan kaldıracak bir buluşa imza attı ve fırlatıldığı gibi dikey iniş yaparak tekrar tekrar kullanılabilen bir uzay roketi yaptı.

2002 yılında kurulan roket ve uzay aracı üreticisi ve fırlatıcısı özel sektör firması SpaceX uzay teknolojisinde tarih yazdı. Şirketin haziran ayında fırlatılan Falcon 9 isimli roketi, Cape Canaveral'e ilk defa dikey olarak indi. İlginç olan, SpaceX daha önce karaya herhangi bir roket'i geri indirmemişti. Bu ilkti ve ilk seferde başarıldı.

Daha önce dünyaya iniş konusunda başka teşebbüsler de oldu ama bu anlamda başaran yoktu. Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un kurduğu Blue Origin geçen ay bir deneme yapmıştı. Şirketin New Shepard isimli roketi sert zemine dik bir şekilde inişi ilk gerçekleştiren roket oldu. Ancak New Shepard, Falcon 9'dan hem boyut olarak küçük, hem de menzili çok daha düşüktü (100 km). Daha da önemlisi New Shepard başlığı bırakıp geri dönmekle yetinirken, Falcon X yukarıda da belirttiğimiz gibi 11 uydunun dağıtımını gerçekleştirdi.

Hedefi, kısa dönemde uzay taşımacılığının maliyetini düşürme ve uzun vadede de Mars'ın kolonileştirilmesi olan SpaceX'in kurucusu Elon Musk, geri dönüş tamamlandıktan sonra gazetecilere "Bu tarihi bir an. Kimse fırlatıcıyı geri getirememişti" dedi ve "Welcome back baby" şeklinde bir tweet attı. Musk aynı zamanda PayPal ile Tesla Motors'un da kurucusudur.

Kullanılabilir roketler, uzay yolculuklarının maliyetini azaltmak açısından önemli. Böylece uzay turizmi de yapılabilir hale gelecek.
Reklam