Garbage Warrior - Earthsip Projesi

Alkışlarla Yaşıyorum - 1.118 izlenme

Yüklenme Tarihi: 10 Eylül 2015 - 03:15

Amerikalı maceraperest mimar Michael Reynolds kendine yeni bir hayat şekli kurmak için yola çıkar. Amacı, doğaya zarar vermeyen, kendi kendine yetebilen evler inşa etmektir. Bunu da atıkları, pet şişeleri, lastikleri kullanarak yapmak ister. Isıyı doğadan alıp içeride tutan, suyunu kendisinin çıkardığı, doğa ile iç içe ve ona zarar vermekten kaçınan bir mimari şekli benimser. Bir süre sonra yalnız çıktığı bu yolda kendisini arkadaşları içinde bulur ve böylece zorlu bir yolculuk başlamış olur. “Garbage Warrior” sıra dışı birinin yaşamını ve onun dünyayı değiştirme mücadelesini işleyen bir belgeseldir.

Kırk seneden beri geri dönüşümlü materyaller kullanarak, merkezi şebeke sistemlerinden bağımsız, 0 sürdürülebilir evler inşa eden Amerika'lı mimar Michael Reynolds'ın ilham verici mücadelesini konu alan belgeseli Garbage Warrior'ı izledikten sonra, bazı şeylerin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini düşünebilirsiniz.

Michael Reynolds'ın ortaya çıkarmış olduğu 0 sürdürülebilir yaşamı olanaklı kılan bu becerikli evlerin adı Earthship'dir.

Earthship'ler hakkında detaylı teknik bilgi için buraya tıklayınız: http://www.youtube.com/watch?v=WQ2YZyyy32c

Earthship'ler yağmur ve kar suyunu yakalayarak 4 defa kullanmakta ve kişi başı günlük ortalama su kullanım miktarını 300 lt'den 75 lt'ye düşürmekte, bu sayede su şebeke hattına olan bağlanma ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır.

Earthship'ler güneşin ve rüzgârın enerjisini kullanarak sürdürülebilir yöntemlerle elektrik üretip akülerde depolamakta, böylece elektrik şebeke hattına olan bağlanma ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır.

Earthshipler küvet ve lavabodan gelen gelen gri suyu evin içerisinde bitkilerin yetiştiği botanik hücrelerde arındırmakta, bitkiler tarafından arındırılan suyu ise sifon suyu olarak tekrar kullanmaktadır. Sifonun çekilmesinden sonra ortaya çıkan siyah suyun ise dışarıda toprağa gömülü bir septik tankta çözünmesi sağlanmakta ve sıvı gübre olarak dış mekan botanik hücrelerinde tekrar kullanılması gerçekleşmektedir. Böylece kanalizasyon hattına bağlanma ihtiyacı ortadan kalkmaktadır.

Bu arındırma işlemi sırasında bitkiler doğal olarak çok sağlıklı bir şekilde beslenmekte ve iç mekan botanik hücrelerinde yıl boyu 0 doğal gıda üretimi sağlanabilmektedir. Aynı zamanda bu bitkiler sağlık ve estetik açısından faydalı bir ortam oluşturmakta ve iç mekanın havasını temizleyerek ev sahipleri için bol oksijenli bir yaşama ortamı sağlamaktadır.

Earthship'lerin ısınması ise termal kütlenin izole edilmesi yöntemiyle gerçekleşmektedir. Isıyı bir pil gibi bünyesinde depo edebilen kütleye termal kütle denir. Güneşin altında bütün gün beklemiş bir kaya buna örnek olarak gösterilebilir. Güneş battıktan saatler sonra bile kaya sıcak kalmaya devam edecektir. Earthship'lerin ana duvarları termal kütle fenomenini sağlayacak şekilde ağır kütlelerle inşa edilir. Güneş ışığı evin termal kütlesini bir pil gibi şarj eder, termal kütle ısıyı depo eder ve izolasyon bu ısının dışarı kaçmasını engeller. Bu yöntem ile kışın -30 dereceye sahip iklimlerde bile fosil yakıt kullanılmadan konfor sıcaklığı yakalanır. Yaz aylarında güneş ışığı evin içerisine giremez ve toprağın serinliği evin konfor sıcaklığında kalmasını sağlar. Ayrıca havalandırma bacalarıyla evin içerisinde doğal hava akımı oluşturulabilir.

Bu termal kütlenin yaratılması için çelik tel destekli kauçuk kalıpla kuşatılan kompaktlanmış toprak tuğlalar kullanılır. Bu kauçuk kalıplar eve esneklik özelliği verdiğinden, depreme karşı direnç kazandırırlar. 150 kg'lık bu tuğla formunu elde etmek için gerekli kauçuk kalıplar günümüzde bedavadır ve sayıları o kadar çoktur ki, güncel bir çevre problemi oluştururlar.

Bu kalıplar ömrünü tamamlamış otomobil lastikleridir.

Ve toprağın bu kalıpların içerisine kompaktlanması balyoz kullanılarak insan iş gücüyle gerçekleşir.

Earthshipler'de kullanılan bir diğer sıra dışı yapı materyali ise cam şişeler ve alüminyum kutulardır. Bu 'küçük tuğlalar' kullanılarak yapısal olmayan iç bölme duvarları örülür. Bu tuğlaların kullanılma amacı duvarda hacim kaplayarak gereğinden fazla malzemenin kullanılmasını önlemektir.

Bütün bu olumlu özelliklerine rağmen Earthship'lerin inşaları engellenmeye çalışılmış ancak Michael Reynolds ve ekibinin verdiği mücadele sayesinde Earthship'lerin ortaya çıkışı durdurulamamıştır.

Şimdi sıra dünya çapında insanlara, hayatlarını kendi avuçlarının içine alabilme ve iklim değişikliği ile savaşabilme yeteneği verecek bu evleri ulaştırmaktadır.

Gerek iklim değişikliği gerek doğal kaynaklarımızın tükenmesi gibi sebeplerle sahiplerinin bütün temel ihtiyaçlarını karşılayan evleri geri dönüşümlü materyallerle inşa etmeye başlayacağımız 21. yüzyılın başlarında, Türkiye'deki ilk Earthship ziyaretçi merkezini hayata geçirme çalışmalarımız devam etmektedir.

İnternet adreslerimiz:
Earthship Biotecture Türkiye
http://www.earthshipturkiye.com
http://www.facebook.com/earthshipturkiye

Earthship Biotecture
http://www.earthship.com
http://www.facebook.com/earthship
Reklam