Gebelik (Hamilelik) Hafta: 21

Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe - 874 izlenme

Yüklenme Tarihi: 15 Nisan 2017 - 13:06

Hafta Hafta Gebelik (hamilelik) - Hamilelikte hafta 21

Hamilelikte tetanos aşısı yaptırmak gerekir mi?

Tetanos ya da kazıklı humma, Clostridium Tetani adlı bakterinin vücuda girmesiyle oluşan bir enfeksiyondur.

Toprakta yaşayan Clostridium tetani, derideki bir yara aracılığıyla vücuda girmesinden kaynaklanan hastalıkta önce çene kaslarında görülen ağrılı kas kasılmaları bütün vücuda yayılır. Tedavi edilmediğinde çok ağrılı kasılma nöbetleriyle sürer ve ölümle sonuçlanır.

Tetanos aşısı hamilelikte güvenle yapılabilecek bir aşıdır. Su çiçeği, kabakulak, kızamık aşıları gibi canlı mikroorganizma içermez.

Doktorların önerisi anne adaylarına tetanos aşısı yaptırma yönündedir. Daha önce hiç tetanos aşısı hiç yapılmamış veya aşı yapılmasının üzerinden 10 yıldan fazla süre geçmiş olan gebelere tetanos aşısı yapması önerilir.

Tetanos aşısı yapılan anne adayında oluşan antikorlar bebeğe de geçer ve bebekte yenidoğan döneminde oluşabilecek tetanos hastalığına karşı koruma sağlar. Gebelikte yapılan aşının nedeni bebeği yenidoğan tetanosundan korumaktır.

Anne adaylarına tetanos aşısı gebeliğin üçüncü ayının bitmesinden sonra yapılması tercih edilir. Tetanos aşısı son aşılamanın üzerinden 10 yıldan az süre geçmişse yapılması gerekmez.

Anne adaylarına ve bebeğe hiçbir zararı olmayan tetanos aşısı sağlık ocaklarında ücretsiz bir şekilde yaptırılabilir.
Reklam