Genital Bölge Varisleri Nasıl Tedavi Edilir? (Prof . Dr. Cüneyt Köksoy)

Projemed Yapım - 809 izlenme

Yüklenme Tarihi: 24 Haziran 2014 - 21:05

Genital Bölge Varisleri =pelvik Venöz Konjesyon (kasık Varisleri-iç Organ Varisleri-pelvik Varis-sancılı Adet) Nedir?

kronik Pelvik Ağrı Sık Görülen Bir Durumdur Ve Kadınların % 30'dan Fazlası Yaşamlarının Bir Döneminde, Karnın Alt Kısmında Ağrı Hakkında Şikayetçidirler. Bu Durum Bazen Tıpta Pelvik Konjesyon Sendromu Olarak Bilinen Ve Karında, Leğen Kemiği İçindeki İç Organların Özellikle Kadınlık Organlarının Çevresinde, Kasıkta Ve Apış Arasında Varisler Ve Kanın Göllenmesi İle Karakterize Bir Durumdur. Varisler Gebelikte Gelişir Ve Zamanla İlerler. Bu Durum Ayrıca Kasıklarda Ve Karın Alt Bölümlerinde Ağrı, Baskı Ve Ağırlık Hissi İle Beraberdir. Bu Durumun Nedeni Tam Olarak Bilinmemektedir.
nasıl Gelişir?

toplardamarların Normal İşleyişi İçinde, Kan Yalnızca Tek Bir Yönde Akar Ve Tek Yöne Açılan Kapakçıklar Sayesinde Geriye Doğru Akım Önlenmiş Olur. Toplardamarlardaki Kapakçıklar Bozulduğunda Kan Ters Yönde Akıp, Leğen Kemiği İçindeki İç Organların Çevresindeki Damarlarda Kanın Birikmesine, Basıncın Artıp Damarların Genişlemesine Ve Varis Oluşumuna Neden Olur. Damarlardaki Kanın Birikmesi İle Damarların Boyutları Büyüdükçe Yanlarında Eşlik Eden Sinirlerde Baskıya Neden Olup Ağrı İle Sonuçlanır. Genelde Hastaların Önemli Bir Bölümünde Sol Böbrek Toplardamarına Dökülen Sol Yumurtalık Toplardamarındaki Kapak Yetmezliğine Bağlı Kaçak (ters Akım) Sonucu Rahim Ve Çevresinde Toplardamar Kanının Göllenmesi Şeklinde Olmaktadır.
pelvik Konjesyonda Varisler Nasıl Oluşur?
pelvik Konjesyon Sendromunun Kesin Nedeni Bilinmemektedir. Olası Nedenleri Şunlar Olabilir:
işlevsel: Gebelikte Vücut Sıvısı Artar Ve Kilo Alımı Olur. Bu Aşırı Sıvı Ve Kilo Alımı, Damarı Bozar Ve Kanla Genişlemesine Yol Açar. Zamanla Toplardamarların Kapaklarıda Bozulmuş Olduğu İçin Daha Da Genişler.
hormonal: Gebelikte Artan Kadınlık Hormonları Damar Duvarının Gevşemesine Ve Sonuçta Varis Oluşumuna Neden Olur. Belkide Bu Sebeple Erkekte Bu Durum Oluşmamaktadır.
anatomik: Gebelikte Olan Olaylar Sonuçta Toplardamarların Anatomisinin Bozulmasına Yol Açarak Varis Gelişimine Katkıda Bulunabilirler.
bu Durumun Bacaklardaki Varislerle Olan İlişkisi Nedir?
pelvik Venöz Konjesyon Sendromu Bacaklardaki Varislere Çok Benzemektedir. Her İki Hastalıktada Toplardamarlar Ve Kapaklarında Bozulma Vardır. Normalde Kanın Geri Kaçmasını Engelleyen Toplardamar Kapakları Bozulmuş Ve Kan Giderek Şişen Toplardamarlarda Birikmektedir. Zamanla Toplardamarlardan Oluşan Varisler Rahim Ve Vajinanın Çevresinde Oluşur.
kadınlarda Pelvik Konjesyon Görülme Sıklığı Nedir?
kesin Rakam Bilinmemektedir. Ancak Kadınların 0 Unun Hayatlarının Bir Döneminde Devamlı Karın Ağrısından Yakındıkları Bilinmektedir. Ancak Her Karın Ağrısı Bu Durumla İlişkili Olmadığı Gibi, Her Pelvik Konjesyon Sendromu Olan Hastada Karın Ağrısı Yoktur.
hangi Kadınlarda Daha Sık Görülür?
pelvik Venöz Konjesyon Genelde 20-45 Yaş Arasında Ve Birden Fazla Gebelik Geçirmiş Bayanlarda Olmaktadır.
en Yaygın Şikayet Nedir?
ağrı En Sık Rastlanan Şikayettir. Ağrı Künt Özellikte Olup, Belirli Bir Ritmi Yoktur. Zamanla Artabilir. Genelde Adet Öncesinde, Günün Sonunda Ve Özellikle Uzun Süre Ayakta Kalındığında Yada Yorgunluk Sonucunda Ortaya Çıkar. Cinsel İlişki Sırasında Ve Sonrasında Da Ağrı Olabilir. Ağrı Hastanın Kişilik Ve Sosyal İlişkilerini Etkileyebilecek Boyutlarda Olabilir. Gebeliğin İleri Dönemlerinde Ortaya Çıkar.
Reklam