Girit Savaşı 1941 - Renkli Görüntüler

Alkışlarla Yaşıyorum - 1.383 izlenme

Yüklenme Tarihi: 02 Mart 2015 - 16:39

Girit Muharebesi II.Dünya Savaşı’nda 20 Mayıs 1941 sabahında Alman Paraşütçüleri Girit Adası’na havadan indirilmesi ile başlamıştır. İşgal amaçları bağlamında başarıya ulaştıysa da, Alman tarafının verdiği kayıpların büyüklüğü nedeniyle, Alman ordusu bir daha hava indirme operasyonu yapmamıştır.
Girit Muharebesi dünya tarihindeki en büyük hava indirme operasyonu olarak nitelenmekte olup ve tüm dünyada hava indirme tümenlerinde taktik açıdan öğretilen önemli bir muharebedir.
25 Nisan 1941’de Girit Adası’nın işgali,adadaki İngiliz varlığını yoketmek amacıyla kabul edildi.Girit adasındaki İngiliz kontrolünün hava indirme birlikleriyle kırılabileceği fikri, Alman Hava İndirme Birlikleri komutanı general Student'e adfedilmektedir. Hitler 'in de bu fikre olumlu bakması olağandır. Hitler, Romanya petrol tesislerine, Girit’teki İngiliz üslerinden yapılabilecek hava akınları dolayısıyla tedirgindir.
3000 Alman paraşütçünün indiği tarih olan 20 Mayıs 1941’de adada 28.600 İngiliz, Yeni Zelandalı ve Avustralyalı askerin yanı sıra iki de Yunan tümeni bulunmaktaydı.
Almanlar paraşütle, planörlerle ilk dalgada 2 bin askeri adanın kuzey batısındaki Maleme plajına indirdi ve hemen ardından bu küçük birliği kısa sürede takviye etti. Adaya indirilen Alman askerleri kısa sürede 22.000’i buldu.Plana göre paraşütçülerin havalanını ele geçirmesi gerekiyordu.Almanlar başta yoğun bir direnişle karşılaşsalar da aynı günün gecesi havaalanı Alman paraşütçülerce ele geçirilir.
Harekatın ikinci gününde Churchill, Avam Kamarası’nda, adadaki Alman birliklerinin yok edildiğini bildirdiği saatlerde, adadaki müttefik birlikler, yetersiz eğitim ve teçhizata ve Yunanistan’dan güç bela tahliye edilmiş olmalarının moral bozukluğuna rağmen savaşarak, yoğun Alman saldırılarına direnmeye çalışmaktaydılar.
26 Mayıs günü general Freyberg, durumun umutsuz olduğunu, direnme güçlerinin kalmadığını rapor etti. Müttefik unsurların tahliyesi 28 Mayıs gecesi başlatıldı. 31 Mayıs gecesine gelindiğinde ise tahliye tamamlanmıştı. 23 Mayısta, yoğun Luftwaffe saldırılarına dayanamayan İngiliz donanması Mısır’daki limanlarına çekilmişken, “Orduyu göz göre göre ölüme bırakamayız” diyen Amiral Cunningham, donanmasıyla bu tahliyeyi sağlamıştır. Yine Alman uçaklarının yoğun saldırısı altında gerçekleştirilmek zorunda kalınan tahliye, İngiliz donanmasına üçü kruvazör, altısı destroyer olmak üzere dokuz gemiye mal olmuştur. Üç zırhlı ve bir uçak gemisi, ki Akdeniz’deki tek İngiliz uçak gemisidir, olmak üzere on beş gemi de ağır hasar görmüştür.
Reklam