Gizli Deniz Kasabası Masalı

exixiz - 1.289 izlenme

Yüklenme Tarihi: 18 Eylül 2018 - 03:22

Bu masalı siz de çocuklarınıza okuyabilirsiniz;

Evvel zaman içinde, hayal gerçek içinde. Hayal gerçek paylaşalım Gizli Deniz Kasabası masalını anlatalım.

Bir varmış bir yokmuş. Ege Denizi’nde balıklar, deniz atları, midyeler, istiridyeler bir arada yaşarmış. Yılın en büyük olayı deniz atları ile balıklar arasında gerçekleşen yüzme yarışıymış. Bu yarışmada ilk defa yarışacak minik deniz atı Dami çok heyecanlıymış. Sürekli yüzüyormuş. Uyurken bile kuyruğu oynuyormuş. Annesi bu ona çok sağlıklı yiyecekler hazırlıyormuş.

Ama Dami bunları yemiyormuş. Minik Dami Annesinin tüm uyarılarına rağmen onu dinlememiş ve hasta olmuş.

Yarış günü gelmiş çatmış. Dami yarışa katılamayacak kadar hastaymış. Tüm arkadaşları hazırlanırken o uzaktan onları seyrediyormuş.

Deniz atları ve balıklar yerlerini alırken Dami stadyuma doğru yaklaşan bir karartı görmüş. Merakla karartıya doğru yüzmüş. Bir de ne görmüş! Kocaman bir balıkçı ağı evleri yıkarak stadyuma yaklaşıyormuş.

Dami herkesi uyarmak için bağırmak istemiş ama boğazı ağrıdığından bağıramamış. Hasta olmasına rağmen Ege Denizi’nde daha önce görülmemiş bir hızla yüzmüş. Kılıç Balıklarına haber vermiş.

Kılıç balıkları keskin burunlarıyla ağın iplerini kesmişler. O sırada gelen koca bir dalga ağı stadyumun üstüne düşürmüş. Yalnız Dami ağın dışında kalmış. Tüm kasaba halkı ve yarışma için gelenler ağın içinde hapsolmuş.

Kılıç balıkları ağı kesmek istemiş. Ağın içinde kıpırdayamadıklarından kesememişler. Dami hızla yüzüp çevredeki deniz canlılarına haber vermiş. Pek çok canlı yardım için toplanmış. Ağın tepesine dizilen büyük küçük çeşit çeşit deniz canlısı hep birlikte ağı çekmiş ve biraz kaldırabilmişler.

Açılan aralıktan küçük balıklar çıkmış. Onlarda ağı kaldırmaya yardım etmiş. Ama ağ büyüklerin çıkacağı kadar kalkmıyormuş. Bu sırada bir köpek balığı görünmüş. Balıklar korku ile kaçışmaya başlamışlar.

Dami heyecanla seslenmiş “Korkmayın Koca Köpekbalığı bize yardıma geldi.” Köpekbalığı etrafında yüzüp kaçışan balıklara aldırmadan ağı yakalamış. Çekmiş, ama kaldıramamış. Dami köpek balığının yanına gitmiş ve ağzı ile ağı yakalamış ondan cesaret alan diğer canlılar da aynı şeyi yapmış.

Hep birlikte ağı kaldırınca ağ birden yükselmiş. Stadyumda hapis kalan tüm deniz canlıları kurtulmuş. Ne yazık ki kurtulduklarına sevinememişler. Çünkü ağ sadece onları hapsetmemiş aynı zamanda kasabalarındaki tüm evleri yıkıp geçmiş.

“Bu korkunç bir şey! Avlanmak başka şey tüm kasabayı yıkmak başka!” demiş bilge Kalkan Balığı. Zargana “İnsanlar buna Trol diyor. Daha önce de görmüştüm. Sadece evleri yıkmakla kalmıyor. Balık yumurtalarına da zarar veriyor.” “Yumurtalar mı? Bir şey yapmalıyız! Bunun tekrarlanmasını engellemeliyiz!” demiş Dami.

Balıklar heyecan ve üzüntü ile tartışırlarken Köpek balığının güçlü sesi duyulmuş “ Avcı yöntemini ancak o yöntem işe yaramazsa değiştirir!” balıklar bir şey anlamamış.

“Troller hiç balık avlayamazlarsa giderler.” Diye açıklamış Köpekbalığı. Bu fikri tüm balıklar sevmiş. Trollere karşı tüm deniz canlıları birlik olmuş. Deniz anaları, midyeler, denizatları, balıklar hepsi... Öyle ki bir trol teknesi suya açıldığında dakikalar içinde tüm Ege Denizi’nin haberi oluyormuş.

Böylece tüm balıklar tekneden saklanabiliyormuş. Yavrular ve yaşlılar daha yavaş yüzdüklerinden onları korumak ve kurtarmak için ekipler kurulmuş. Dami çok hızlı olduğundan bu ekiplerde kahramanca görev almış. Kısa süre sonra Trol Tekneleri hiç balık avlayamaz olmuş.

Hatta balıklar o kadar iyi birbirini korumuş ki Ege Denizi’nde hiç balık avlanamaz olmuş. İnsanlar balıkların neslinin tükendiğini düşünüp denizleri koruma altına almış.

Balık avcılığı ile ilgili bir çok kural konulmuş ve Ege Denizi’nde bir daha hiç bir balık yuvası bozulmamış.

Masal da burada bitmiş.
Reklam