İlirya Çoban Köpeği Kurtları Öldürüyor

nefer26medya - 603 izlenme

Yüklenme Tarihi: 02 Aralık 2015 - 11:35

İlirya Çoban Köpeği ve Kurtların Karşılaşması

Köpeklerin yokluğunu fırsat bulan iki kurt, sürünün içine girerek koyunları öldürmeye başlıyor. Kurtların kokusunu alan İlirya Çoban Köpekleri hızla geri dönüyor ve mücadele başlıyor. Diğer köpekler kurdu sadece dişlerken, Karabaş, iki kurdu da boğazlayıp sarsarak boyunlarını kırıyor.

İlirya Çoban Köpeği Özellikleri

Kökeni
Sürü köpeklerinin çoğu gibi İlirya Çoban Köpeği de çok eski çağlarda Doğu'dan gelmiş, ortama uyum sağlama ve çiftleştirme yoluyla yerlileşmiştir. Daha çok Yugoslavya'nın Adriyatik kıyısında kullanılmıştır. Resmi olarak 1930'da tanıtılmıştır. Makedon ve Sırp yetiştiriciler az sayıda kalan safkanları çiftleştirerek türü korumayı başarmıştır.

Tanımı
Kemik yapısı sağlam, kaslı ve iri yapılı bir köpektir.
Daha küçük veya çok daha büyük köpekler mevcut olmakla beraber ortalama yükseklik: Erkeklerde 65-80 cm, dişilerde 55-70 cm'dir.
Ortalama kiloları erkeğin de dişinin de hemen hemen aynıdır: 40-60 kg.
Yuvarlak bir kafatasına sahiptir. Çok iyi gelişmiş güçlü çenesi ve dişleriyle biraz kaba bir görünüşü vardır.
Gözler: Siyah yada kahverengidir. Badem biçimlidir. Melankolik bir ifadeye sahiptir.
Kulaklar: İki yana V biçiminde sarkıktır.
Kuyruk: Sakin durumda düşük, aksiyon halindeyken sırta doğru kıvrılarak yükselir.
Tüyler: En az 10 cm uzunluğunda, çift katmanlıdır.
Renk: Koyu gri, demir grisiyle beraber kahverengi geçişler görülür. Göğsü ve bacaklarında beyazlık kabul edilebilir fakat kafasında beyazlık olmaz.
Diğer isimleri: Charplaninatz, Sar Planina

Karakter ve Kullanımı
Cesur, inatçı, dikkatli ve enerjiktir. İçgügüleri çok kuvvetlidir. Kırsal, dağlık bölgelerde yaşamaya evrimleşmiştir. Kışın en sert hava koşullarında görevini en iyi şekilde yerine getirir. Gece karanlığında görüşü iyidir ve kurtlarla eşit şartlarda dövüşebilir.
Genellikle yalnız sahibine itaat ederken diğer insanları potansiyel düşman olarak görür. Bu yüzden erken yaşlarda sosyalleşme büyük önem taşımaktadır. Çoban köpeği olarak görevini başarıyla yerine getirir.
Reklam