â–¼

İnadına Görmek 2 - Görme Engelli Bisikletle Kamera Çekerse - Antalya

Alkışlarla Yaşıyorum - 190 izlenme

Yüklenme Tarihi: 27 Şubat 2015 - 10:20

"İnadına Görmek" adlı projede görme engelli ile birlikte iki kişilik bisikletle İstanbul dan Antalya ya yolculuk yapıldı. Bisikletle 13 gün süren bu yolculukta hazırlanan belgesel görme engellinin kask kamerasından çekilen görüntülerle elde edildi. İnadına görerek dünyada bir ilke imza attıldı. Görme engelli Altınokta Körler Derneği İstanbul Şube Başkanı Murat Demirok tandem bisikletin üzerinde kaskındaki kamera ile bisiklet turunun görüntü yönetmenliğini yaptı. Bisiklete binen Demirok bir engelini daha aşarken gönül gözüyle belgesel çekmesi dünyanın gözünde daha büyük bir engeli aştığını göstermektedir. Bisiklet turu İstanbul'dan başlayıp Ege kıyılarından geçerek Antalya'da son bulmuştur. Projede Demirok'a eşlik eden üç bisikletçi vardır. İstanbul Şişli Atatürk Evi önünden start alan sosyal sorumluluk projesi toplamda 13 gün sürdü. Gidilen her yerde projeye hem sporcuların hem de engellilerin desteği olmuştur. İl ve ilçelerde yapılan etkinliklerde, organizasyonlarda ve toplantılarda yerel halkın yoğun ilgisiyle karşılaşıldı. ''İnadına görmek'' bakmakla görmek arasındaki farkı vurgulamak adına hazırlanmış bir sosyal farkındalık projesi olarak adlandırılabilir. Üç ana kolon üzerine oturtulan proje ilk olarak bisikletin kullanılmasının neden önemli olduğuna bisiklet kullanmanın doğaya ve çevreye ne gibi katkılarda bulunduğuna parmak basmıştır.

İkincisi insanların ne kadar engeli olursa olsun gerçekleştirmeyi istedikleri faaliyetleri yapabilmeleri için sadece bir adım atmalarının yetebileceği proje sayesinde gözler önüne serilmiştir. Son olarak proje bu iki disiplinin (sporun ve engellilerin dünyasının) bir araya gelmesi ve kendilerini ortak bir payda da birleştirip aynı hedefe koşmalarının sağlanması olarak değerlendirilebilir. İşte bu üç bileşenin farklı amaçlarla bir araya gelmesi ve aynı yolda yürümesi metaforik anlatımla topluma gökyüzünde bir gökkuşağı göstermiştir. İnadına görmek projesinde tur devam ederken aynı zamanda görme engelli Demirok'un kask kamerasından çektiği görüntülerin internet ortamından seyredilmesi büyük şaşkınlık ile karşılanmıştır. Gönül gözüyle çekilen görüntülerin yakaladığı kareler hem sinema çevresinde hem de engelliler çevresinde büyük bir ilgi uyandırmıştır. Belgeselin tamamının montajı bitirildikten sonra belgesel ulusal ve uluslar arası film festivallerine katılacaktır.

Burada değinilmesi gereken bir nokta, bisikletiyle Demirok'a eşlik eden yönetmen Cengiz Yargıç'ın postprodüksiyon bölümünde önemli rol oynamasıdır; çünkü Cengiz Yargıç'ın bu süreçte Demirok'u yakından izleme imkanı bulması sonrasında da bir bisikletçi ya da sporcu gözüyle görüntüleri montajlaması onun filmin doğasına eşsiz renkler katmasını sağlamıştır. Projenin mimarı olan Yargıç, organizasyon boyunca engelliler ile sporcuların yan yana omuz omuza olmasının önemini vurgularken birlikte olmanın ve farklı hayat felsefelerinin bir arada olduğu karelerin toplumu düşünmeye sevk ettiğini söylemiştir. ''inadına görmek'' belgeseli kısaca, bir görme engellinin hem sporu hem sanatı bir arada gerçekleştirmesi ve bir yol belgeseli çekmesini konu alıyor. Dikkat çeken tarafı tabi ki bir görme engellinin bunu gerçekleştirmesi. Toplumda görme engeli olmayan bireylerin bile bu iki disiplini (spor ve sanat) yaptıkları çalışmalar yeterli değildir. Bu sebep ile başarılan proje engellilere ve engelsiz bireylere toplum nazarında psikolojik bir mesaj vermektedir.
Görme Engelliler iki kişilik bisikletlerle erişim sağlanabilmektedir. Bunun dünyada birçok örneği olduğu gibi örnek uygulaması "İnadına Görmek" adlı projemizde İstanbul dan Antalya ya kadar gidilerek gerçekleştirilmiştir.

(alıntıdır)
Reklam