İnsanlarda Kuduz Hastalığı (+18)

Alkışlarla Yaşıyorum - 34.628 izlenme

Yüklenme Tarihi: 04 Eylül 2015 - 12:22

Kuduz, tüm sıcakkanlı memeli hayvanlarda (ve dolayısıyla insanlarda) beyinde uzun süreli bir şekilde şişkinliğe neden olan, son derece ilgi çekici, ölümcül, virüslerle bulaşan bir hastalıktır.

Semptomları ve nasıl geliştiği videoda anlatılmaktadır; o sebeple açıklamamızda kısaca nedenlerine değinelim: kuduz, "lisavirüs" adı verilen bir virüs cinsinin neden olduğu hastalıktır. Bu virüsler konağın kaslarına ya da sinir hücrelerine yerleştiklerinde üremeye başlarlar. Virüs, yapısı gereği sinir sistemine çekilir (nörotropik virüs) ve hızla merkezi sinir sistemine yayılır. Oradan da diğer organlara geçer. En çok biriktiği bölgelerden birisi tükürük bezleridir, bu sebeple aşırı tükürük üretimi görülür. Tükürük sayesinde hızlıca diğer konaklara yayılabilir, bu sebeple virüs, tükürük bezlerine yerleşecek şekilde evrimleşmiştir.

Hastalık, insan da dahil olmak üzere herhangi bir sıcakkanlı memelide (özellikle yarasalar, maymunlar, rakunlar, tilkiler, kokarcalar, büyük baş hayvanlar, kurtlar, çakallar, köpekler, geyikler, kediler, dağ sıçanları, gelincikler, ayılar, rakunlar, fareler, diğer küçük kemirgenler, vb.) görülebilir. Ancak insan vakalarının neredeyse tamamı, köpeklerden geçmektedir. İnsanlardan insanlara geçtiği vaka sayısı ise aşırı azdır.

Eğer ısırıktan hemen sonra müdahale edilirse, kısa sürede tedavi edilebilir. Yani insanlar için artık o kadar da ölümcül bir hastalık değildir; fakat hemen müdahale edilmelidir. Kuduz olduğundan en ufak derecede şüphe duyulan bir hayvan tarafından ısırıldığınızda ya da açık yaralarınıza tükürükleri bulaştığında, hızla bu bölgeleri sabunlu suyla uzun süre ve ovuşturarak yıkamanız ve acilen hastaneye gitmeniz tavsiye edilmektedir. Immunoglobilin ve kuduz aşısı sayesinde 14 gün içerisinde tedavi ve önlem mümkün olmaktadır. Eğer ki ısırık sonrasında bile olsa hemen aşı olmazsanız, sinirsel belirtiler ortaya çıktıktan sonra kurtulma şansı yok denecek kadar azdır.

1990'larda Dünya'da her sene 54.000 kişi hayatını kaybediyordu, 2010 senesinde ise bu sayı 26.000'e düşmüştür.
Reklam