Jean-Jacques Rousseau - Toplum Sözleşmesi

Alkışlarla Yaşıyorum - 1.403 izlenme

Yüklenme Tarihi: 20 Mayıs 2017 - 02:58

Rousseau tuhaf birisiydi. 1712 ' de cenova'da dünyaya geldi ve bir gravürcüde ciraklik yapti . Müzisyen olmak istiyordu ama bir kez olsun bir ensturman calmamisti . Bütün hayali kimsenin ilgilenmedigi yeni bir nota sistemiydi .

Çogunlukla onu finanse eden kadinlar sayesinde geciniyordu . Genel olarak içe dönük bir karaktere sahip olan rousseau , insanın mutlulugun sadece yalnizlikta bulunabilecegini düsünüyordu .

Paris'te Aydinlanma'nın önde gelenleriyle tanisti ama onlar arasinda da pek fazla sevilen biri olmadi .

Rousseau 37 yasinda oldugu 1748 yilinin bir ekim günü , yaşamini daha sonra o günü gercek bir aydinlanma deneyimi olarak ifade edecegi kadar fazla degistirdi . illumination - aydinlanma anayolda meydana gelmişti .

Dönemin paris'inin en etkili gazetesi olan mercure de france ' ın bir nusasına rastladi . Gazetede dijon akademisi tarafindan ortaya konan ödülli bir soru vardi .

Soru şöyleydi ; bilimlerin ve sanatların restorasyonu , ahlakin arinmasına yardimci olur mu ?

Bu soru karşısında Rousseou inanilmaz bir ilham etkisi ile kendinden geçti . ''Kendimi bir agacin altina attim . öyle ki , ayaga kalktigimda yelegimi gözyaşlarimdan islanmis halde buldum . Ah tanrim , o sirada agacin altinda hissettiklerimin dörtte birini kaleme alabilmis olsaydim, o zaman hangi şeffaflıkla toplumsal düzenin catismalarını tartisabilirdim ! ''

Rossue'nin dinsiz aydinlanmasi oldukca ünlendi . Ancak ödüllü soruya verdigi yanit daha da ünlenmisti . '' İnsanlar kötüdür ; acılı ve sürekli bir deneyim kanita gerek birakmiyor : ama insan doğasında iyidir . İnsan topluma istedigi kadar sasirabilir , bu insanlarin cikarlarinin cakismadigi topluluktan nefret ettikleri gercegini daha fazla azaltmaz .



-Roousseau ' nın uygarligin insan üzerindeki kötü etkisi hakkında yazısı sansasyona yol acti . Birincilik ödülünü kazandi . Bir gecede ünlendi . onu ünlü yapan neydi ? Onun düsüncesine göre insanlar '' dogalarinda aslinda dürüst , barisci ve iyiydiler . Ama nereye bakılırsa bakılsın , her yerde yine de yalan dolan , cinayet ve adam öldürme vardi . o halde şu sorulabilirdi : kötülük nereden geliyor ?


"bir arazinin etrafını tel örgülerle çevirip, 'bu topraklar ve üzerindeki meyveler bana ait' diyen insan, bugünkü modern toplumların kurucusu olmuştur. arazinin etrafındaki telleri söküp atarak 'o adama inanmayın, bu topraklar ve üzerindeki meyveler herkesindir' diyen adam, dünyayı nice savaşlardan, katliamlardan, kan ve göz yaşından kurtaracak olan insandır." - jean-jacques rousseau -

"insanın özgürlüğü; her şeyi yapabilmesinde değil, istemediği hiçbir şeyi yapmak zorunda olmamasındadır...
Reklam