Kafesinden Firar Eden Cennet Papağanı

exixiz - 325 izlenme

Yüklenme Tarihi: 03 Aralık 2015 - 16:44

Cennet papağanlarının anavatanı Afrika kıtasıdır, Madagaskar'da yaygın oldukları gözlemlenmiştir. Hint Okyanusu adalarında yaşayan bu papağanlar tohumlarla beslenip, nemli ve sıcak iklimi sevmektedir. Oldukça oyuncu ve insanlarla bağ kurabilecek sosyal canlılar olan cennet papağanları çift olarak beslenmeli, tek ise yeterli ilgi gösterilmeli, kafesinde dikkatini çekecek oyuncaklar bulunmalıdır. Ayrıca kafesi kanat egzersizleri yapabileceği kadar geniş olmalı, sıcak yaz günlerinde banyoluk kullanılmalıdır. Müzik dinlemekten hoşlanır kafa haraketleriyle eşlik eder.

Boyutları türlerine göre 12-19 cm arasında, ağırlıkları ise 40-60 gr, ömürleri ortalama 10 yıldır. Tüyleri genelde yeşil tonlarında canlı ve parlaktır. Sivri ve keskin gagaları, küt kuyrukları olan bu papağanların 32 farklı renkte türü bulumaktadır.

Cennet papağanı cinsiyet ayrımında kesin sonucu dna testi vermektedir. Yinede tahminde bulunulmasına yardımcı olacak farklar vardır. Dişilerin kuyruk tüyleri düz biter ve çoğunluğu aynı uzunluktadır erkeklerin ise daha ovaldir ortadakiler uzun yan tüyler biraz daha kısadır, dişilerin tünediklerinde ayakları arasindaki mesafe erkeklere göre daha fazladır ve dişilerin tünediklerinde karinlari tünege daha yakındır, dişilerin kafasının üst tarafı daha düzdür erkeklerinki dişilere göre ovaldir. Tabi bunlar da kesin değildir sadece tahmini güçlendirir. Cinsiyet ayrımı için cennetpapagani

Evcilleştirilmesi yavru cennet papağanlarında daha kolayıdır, ama sabır ile yetişkin papağanlarda evcilleşebilir. Cennet papağanı seçerken hareketli olupta insanlardan rahatsız olmayan kuşları seçmek bu süreci kolaylaştırır. En kolayı ise 2 aylık yavru sahibi olmaktır. Cennet papağanı eğitim için cennetpapagani

Petshoplar da genelde kuşlar 1 yaş civarında yetişkindir. Cennet papağanlarının yaklaşık yaşı gagasının renginden ve gaga üzerindeki üzerindeki kahverengi banttan anlaşılabilir. Yavruların burun delikleri de kısmen daha belirgindir, yetişkinlerde burun delikleri nemli olmadığı sürece belli olmaz. Kırmızı gagalılar için doğduğunda kahverengi turuncu arası olan gaga rengi tamamen kırmızıya döner, beyaz gagalılar için ise doğduğunda gaga üzerindeki kahverengi bant rengi açılarak yavaş yavaş kaybolur. Tamamı kırmızı veya beyaz tonu gagaya sahip papağan 3 aylıktan büyüktür. Ayrıca ayaklarındaki kahverengi beneklerin yoğunluğu da yavruluğunun belirtisidir, eğer ayaklarında detay bulunmuyorsa 5 aylıktan büyüktür.

Sahipleneceğiniz papağanı ise diğerleriyle birlikte inceleyip eşi olmamasına dikkat edin, daha sonra ayrı bir kafese alarak dışkılamasını bekleyin kontrol edin. Tüyleri eksiksiz ve parlak olmalı, kabarık olmamalı, gözler tam açık ve sağlıklı gözükmeli, burunda akıntı olmamalı, ayakların ikisi de yere tam basmalı, nefes alışı sakin ve normal şiddette olmalıdır.

Konuşma yetenekleri çok azdır. Cennet papağanı konuşur, konuşabilir denilmese de dikkatli dinlenildiğinde ismini ve sık duyduğu kelimeleri mırıldandığı duyulabilinir fakat net değildir.

Latincesi agapornis olan bu papağan türü, lovebird diye adlandırılmaktadır. Ülkemizde kırmızı gagalılar cennet papağanı, beyaz gagalılar ise sevda papağanı diye bilinmektedir.
Reklam