Kalıcı Bir Damga: İnsanın Evrimsel Geçmişi

Alkışlarla Yaşıyorum - 1.639 izlenme

Yüklenme Tarihi: 01 Şubat 2016 - 14:30

O hiç benzemek istemediğimiz ve kendimize akraba olarak yakıştıramadığımız yakın kuzenlerimizden özünde hiçbir farkımız yok. Onlardan belli çerçevede farklı mıyız? Elbette. Zaten o yüzden onların adı "şempanze" ya da "goril" ya da bir başka kuyruksuz maymun, bizim adımızsa "insan". Ancak bu aradaki farklılık "kedi" ile "tavşan" arasındaki farklılıktan çok fazla değil. Her bir türle ortak bir atayı paylaşıyoruz; şempanzeler ve diğer büyük kuyruksuz maymunlarla ise bu akrabalığımız diğer hayvanlara kıyasla en üst düzeyde. Evrimi doğrulayan moleküler kanıtlardan tutun da, fosil kayıtlarına, sözde "ara geçiş" türlerine (her tür zaten bir ara geçiş türüdür), morfolojik kanıtlara, fizyolojik verilere, karşılaştırmalı anatomi verilerine sahibiz. Şu anda evrime bilimsel bir temelde karşı çıkmanın hiçbir yolu yok, olsa zaten bilim insanları bunun üzerine atlarlardı. Şu andaki tek karşıtlık, şahsi inançlara (felsefi ve dini temellere) dayanıyor ve bilim için herhangi bir anlam, önem, değer veya geçerlilik arz etmiyor.

Videonun da söylediği gibi... Belki de özümüzü ve doğadaki yerimizi bugüne kadar kabul etseydik, atalarımızdan kalma hayvani güdülerimizi çok daha kolay kontrol altına alır, bu zulümleri yaşamazdık. Kim bilir? Sadece bir fikir...

Diğer kuyruksuz maymunlarla olan kromozom farkımızın evrimi doğrudan nasıl ispatladığıyla ilgili olarak şu yazıya bakabilirsiniz:
http://www.evrimagaci.org/fotograf/54/6503

Hazırlayan: ÇMB (Evrim Ağacı)
Teşekkür: Yasir Buğdayeken (Evrim Ağacı Okuru)

http://www.youtube.com/user/evrimagaci
http://www.facebook.com/treeofevolution
Reklam