Karadul Örümceği Akrebe Karşı

gagarino - 6.330 izlenme

Yüklenme Tarihi: 15 Ağustos 2015 - 10:56

Karadul Örümceği Akrebe Karşı
İki tehlikeli hayvanın kapışmasından bakalım hangisi galip gelecek.
Karadul Örümceği___________________:
Karadul, Theridiidae familyasının Latro- dectus cinsini oluşturan örümceklerin ortak adı. Bilinen altı türünün de zehirli olmasına karşın insanlar için ender olarak öldürü­cüdür.

L. hystrix, L. dahli ve L. pallidus Avrupa’ ınn güney, Afrika’nın kuzey ve Asya’nın güneybatı kesimlerinde; L. geometricus Af­rika’da; L.curacavierısis Yenidünya’da; L. mactans yeryüzünün birçok sıcak yöresin­de yaşar. Türkiye’de L. pallidus türünün yanı sıra Akdeniz ülkeleri ve Arabistan Yarımadasına dağılmış olan L. tredecimgut- latus türü de bulunur.

Karadulların dişisi çoğu kez parlak siyah renklidir. L. mactans türünün karın bölü­münün altında kum saatine benzeyen bitişik iki kızıl leke görülür. Dişilerin uzunluğu bazen 2,5 cm’yi aşar. Erkek dişinin yaklaşık dörtte biri uzunluğundadır ve çiftleşmeden sonra dişi tarafından genellikle öldürülüp yendiğinden ender olarak görülür. Erkek­lerde çoğu kez karın beneklerinden başka karnın yanlarında dört çift kırmızımsı çizgi bulunur.

Karadullar ortası huni biçiminde gerilmiş büyük bir ağ örer. Dişiler yaz boyunca birkaç kez yumurta bırakabilir. Yumurtalar beyaz ya da esmer renkli ince bir kılıfla örtülü olarak ağa asılır. Çapı 12 mm’yi bulan kılıflarda 250-750 yumurta vardır. 14-30 günde çatlayan yumurtalardan turun­cu ve beyaz renkli yavrular çıkar. Dişiler 1,5 yıldan çok yaşayabilir. Karadulun zehiri şiddetli ağrı, bulantı ve diyafram felci yaratırsa da bu belirtiler başka komplikasyonlara neden olmadan bir süre sonra kaybolur.

Akrep__________________________:
Akrep, örümceğimsiler sınıfının Scorpiones takımını oluşturan genellikle sıcak ve nemli bölgelerde yaşayan, vücutları sert kitin bir tabaka ile örtülü, kıvrık ve kalkık kuyruğunda zehir iğnesi bulunan eklembacaklılara verilen ad.

2009 yılı rakamlarına göre akreplerin yaşayan 1753 türü bulunur. Türkiye'de[1] 11 cinste toplanan 23 türü bulunur. Dünyanın en uzun birinci akrebi 23 cm boyuyla Heterometrus swammerdami, ikincisi ise 20 cm boyuyla Pandinus imperator türleridir. Teraryumda bakılan bazı akrepler 8 yıla kadar yaşasa da, doğada ömürleri bundan daha kısadır.

Akrepler, araknoloji bilim dalı içerisinde araknologlar tarafından incelenir.
"Kanalımıza ait diğer videolara ulaşmak ve güncel içerikleri takip etmek için
www.izlesene.com/gagarino
kanalımıza göz atabilir ve abone olabilirsiniz. Keyifli seyirler..."
Reklam