Karun Hazinelerini Bulan Cahiller Ordusu

Alkışlarla Yaşıyorum - 4.504 izlenme

Yüklenme Tarihi: 03 Şubat 2016 - 09:03

Arkadaşlar bu videoyu buraya yüklememin nedeni, tarihi ve arkeolojiyi çok sevmem.Dolayısıyla coğrafyası neresi olursa olsun geçmişten günümüze ulaşabilmiş,sonradan keşfedilmiş ve saklı kalmış eserler beni çok heyecanlandırıyor.Ve bu eserlerin korunup saklanmasında da ayrı bir hassasiyete sahibim.
Ama gel gelelim Dünya'da örnekleri olduğu gibi yurdumuzun cahil ve art niyetli bazı yobazları yüzünden bu tür güzellikleri kaybediyoruz.
Bu gibi olayların bilinmesi ve üstümüze düşen sorumluluğu yerine getirmek hepimizin başlıca görevidir diye düşünüyorum.
Aksi taktirde yurdumuzun paha biçilmez güzellikteki kültür hazinelerini yabancı ülkelerin kolleksiyonlarında,müzelerinde veya eritilmiş olarak kuyumcularda çeyrek altın olarak görmeye devam edeceğiz.
Bu topraklar dünyanın en kadim,en asil medeniyetlerini gördü lütfen bu değerlere sahip çıkalım.

Konuya gelirsek;
Haberimiz biraz eski sayılır.(bilinsin istedim)
Hazineleri bulan 5 kişiden biri olan Kemal Çakar, hazineyi nasıl bulduklarını, neler yaşandığını ve kaç paraya sattıklarını anlattı. Aktepe tümülüsünde yaptıkları kaçak kazı ile hazineleri bir günde çıkardıklarını belirten Kemal Çakar,”Antika değeri taşıdığını bilmiyorduk. O dönemde 78 bin TL’ye öldüm parasına sattık. Değerini öğrendiğimizde iş işten geçmişti” dedi.

Karun Hazineleri Uşak’a bağlı Güre beldesi yakınlarındaki üç ayrı tümülüsten 1966-1969 yılları arasında kaçak kazı ile çıkartılmış, sonra da yurt dışına kaçırılmıştı. Türkiye uzun uğraşlar sonucu hazineleri Amerika’dan teslim alarak önce Ankara’da sonra da Uşak’taki Arkeoloji Müzesi’nde sergilemeye başlamıştı.

Hazinenin en değerli parçalarından biri olan broş 2005 yılında Uşak Arkeoloji Müzesi'nden çalınarak sahtesiyle değiştirildi. Olayla ilgili olarak açılan davada eski Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu ile birlikte 10 kişi ceza aldı. Yaklaşık 7 yıl süren dava sonuçlandıktan sonra çalınan broşun Almanya’da bulunduğu haberi kentte sevinçle karşılandı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk, broşun resmi işlemler bittikten sonra bunduğu topraklarda sergilenmeye devam edeceğini ifade etti.
Hazineyi bulan bu 5 hanzo sadece 28 gün hapis yatarak bu işten sıyrılmışlar.
Altta verdiğim linki okuyabilirsiniz .Karun , hazineleri ve çalınan eserler hakkında daha ayrıntılı bilgiler içeriyor.
saygılar.

http://www.usakhabermerkezi.com/karun-hazineleri-ve-laneti-makale,123.html
Reklam