Khomus ile Gırtlak Müziği Elektronik Müzikle Birleşirse

Alkışlarla Yaşıyorum - 1.129 izlenme

Yüklenme Tarihi: 04 Ağustos 2017 - 00:30

Hömey: Gırtlak Mırını (Müziği/Şarkısı)
Eski savaşçı göçebe Türk kültürünün, ulaşılan her yeri yurda çeviren savaşçı ataların, kadim Türk budununun çalgısı Ağız Kopuzu ve kadim Türk Gırtlak Müziği (Hömey), Ukrayna Yetenek Sizsiniz izletisinde sahneye çıkan Turhan Kam (Kam Türgen) tarafından elektronik müzik ile mikslenmiş.

Turhan Kam'ın (Kam Türgen) Rusyalı olduğu bilinmekte, anadili Rusça olmasına rağmen, aslen nereli olduğu tam olarak bilinmemekte. Nitekim Rusça konuşurken Kuzey Türkçesiyle (Sibirya [Tıva, Altay, Hakas, Sakha] Türkçesi) karışık konuştuğu gözlemleniyor (Bu videonun devamında jüri ile konuşurken "algış" sözcüğünü kullandığı net bir şekilde anlaşılıyor). Tıva ve Altay Türk mırınlarını 2005'ten beri farklı biçimlerle yeniden seslendiren Kam Türgen, 2011 yılında da, aşırı Rus milliyetçiliği ideolojisi etkisinde İngilizce de yayın yapan, devlet destekli global Rus RT kanalında "Sibirya'nın Kamları" adlı belgesele katkı sağladı.

Türk Gırtlak Mırını (Müziği)
Sibirya Türkleri gırtlak mırınının en ünlüsü olan ve gırtlak mırınının adıyla özdeşleşmiş "Hömey", aslında sadece bir gırtlak mırını türüdür. Sibirya Türk gırtlak mırınının 5 farklı tipi vardır: Birincisi rüzgar esintisi ruhunu yansıtan "Hömey" veya "Kömey" (Khömey/Xoomei), ikincisi "Sıgıt" (Ağıt veya Islık, kuş sesi), üçüncüsü "Kargıra" (Homurtu, Gargara), dördüncüsü "Ezengiler" (Genizden, at kişnemeleri), beşincisi "Borbanadır" (derin su dalgalanmaları). Türgen Kam'ın bu türlerden Kargıra'ya yakın bir tarzı genelde kullanmakta olduğu söyleniyor. Gerçek bir şaman (Türkçesi: Kam) olduğu söylenmekte.

Yetenek Sizsiniz Ukrayna (Got Talent Ukraine) - Turhan Kam (Kam Türgen)
Alıntıdır.
Reklam