Kudüs Tarihi Video 1928 Renkli

Alkışlarla Yaşıyorum - 512 izlenme

Yüklenme Tarihi: 21 Aralık 2017 - 20:31

1928 yılında çekilmiş bu renkli kayıtta Kudus te bazı tarihi yapılar çekilmiş .filmde Süleyman mabetinden kalan Batı duvarı yada şimdiki ismiyle Ağlama duvarında ibadet eden Museviler görüntülenmiş .filmin ilk 23 saniyesindeki yapıları bilmiyorum bilen arkadaşlar yorum atsın açıklamaya ekleyelim .24. saniye meşhur Kubbet-üs- Sahra camii.Kubbet-üs-Sahra binası Emevî Halifesı Abdülmelik bin Mervan, devrinde 687-691 yılları arasında inşa edilmiştir. Bu halife Sahra Mescidi'ni büyütüp yenileyerek Kubbet-üs-Sahra'yı yaptırmıştır. Ayrıca by mevkiin hemen yanına Mescid'i Aksa adı verilen Ömer Camiiini insa ettirmeye başlamış ve bu camii helife I. Velid döneminde tamamlanmıştır.34. saniye Kudus te bir ara sokak .40. saniyeden itibaren Ağlama duvarında ibadet eden Museviler görüntülenmiş.filmin kalan kısmı Musevilerin duvar önünde yaptıkları dini ritüeller görüntülenmiş .burdaki insanların kıyafetleri adeta dökülüyor yırtık pırtık artık yoksulluktanmı yoksa dini bir vecibemi bilmiyorum .
AĞLAMA DUVARI HAKKINDA ANSİKLOPEDİK BİLGİLER
Ağlama Duvarı (İbranice: HaKotel HaMa'aravi), Kudüs'te bulunan ve Yahudilerce kutsal sayılan, Büyük Tapınağın ayakta kalan Batı duvarıdır. Bu sebepten dolayı Batı Duvarı adıyla da bilinmektedir. Yahudilerin, Süleyman'ın Kudüs’te yaptırdığı Beyt-ül-Makdis'ten kaldığına inandıkları ve kutsal kabul ettikleri duvar.

Yahudilerin ha-Kotel ha-Ma’aravi (Batı Duvarı) dedikleri bu duvar zamanla Hıristiyanlığın tesiriyle "Ağlama Duvarı" olarak adlandırılmıştır. Yaklaşık 485 m uzunluğunda olan Ağlama Duvarı, toprak seviyesinin üstünde yirmi dört büyük taş sırası ile yer altında kalan on dokuz taş sırasından meydana gelir. Yüksekliği toprak seviyesinden itibaren 18 m olup 6 metresi mabed alanının seviyesini aşmaktadır. Taşlardan bazılarının uzunluğu 12 m, yüksekliği 1 m, ağırlığı ise 100 tondan fazladır.
400 sene Osmanlı hakimiyetinde kalan bu topraklar 1917 yılında elimizden çıktı. 30 sene kadar İngiliz işgalinde kalan bölgede 1948 senesinde Yahudi devleti kurulmuştur.2. Abdülhamit dönemine kadar başka devletlerden göç eden Musevilerin Filistin bölgesinde ikamet izni verilmiyordu .2. Abdülhamit devrilince dünyanın çeşitli yerlerinden göç edip gelen Museviler burada bir devlet kurdular .bugun bu devlet ortadoğunun süper gücüdür inkar etmemek lazım .aynı bölgede yaşayan Arap vatandaşlar yan gelip yatarken Museviler çalışarak çölü yeşertmiş burada sıfırdan şehirler mahalleler kurmuşlardır .butun dünya çapında yaptıkları lobi faliyetleri Afrika dan çıkardıkları değerli madenleri tüm dünyaya pazarlamaları takdire şayandır .çocukların okul hayatı 3 yaşında başlar 18 yaşında biter. sanayi devriminin başladığı tarih 1958 dir.sonuçta Çalışana Allah veriyor .İsrail devletinde 6 milyon Musevi yaşıyor ama dünyada söz sahibiler.uzmanlar Museviler çeşitli gruplara ayrılmış olsada ben 2 gruba ayırıyorum .aşırı ırkçı ( Siyonist ) Museviler . birde dünyada yaşayan diğer insanlarla sorunları olmayan ılımlı Museviler .Siyonist Museviler amaçlarını gerçekleştirmek için cinayet işlemek savaş çıkartmaktan çekinmezler.bunlarla hiç bir şekilde diyalok olmaz.çünkü sadece onların dedikleri olur .
film kaynağı Guamont Pathe

kaynak
https://www.facebook.com/osanal
Reklam