Lion Air Kazası B737 Max

Alkışlarla Yaşıyorum - 230 izlenme

Yüklenme Tarihi: 18 Kasım 2018 - 02:19

Boeing yeni nesil dar gövde uçağında büyük bir modifikasyona gitti ve hem sistemsel, hem de pilotlar için kullanıcı arayüzlerinde değişiklikler yaptı.


STALL tanımından bahsetmemiz elzem geliyor. Kısaca Stall, süratsiz kalan uçağın uçamayacak hale gelmesi. Kumandalara tepki vermeyip, teknoloji harikasının binlerce metre yükseklite bir taş edasında davranmasıdır.

Boeing yeni tasarımında, pilotların yetersiz kalması halinde sistemin müdahale edip, uçağın stall'a girmesini önlemek istiyor.

Uçağın kuyruk kısmındaki kanatlar hareket edebilir özellikte. Videodaki yeni Boeing serisi uçakta ise, sistemsel arıza sebebiyle uçak kendisini stall'a girdiğini düşünerek (horizontal stabilizer) arka kuyruk kanatlarında kumandada değişiklikleri yapıyor.

Ancak zihinsel faaliyetlerin yüksek olduğu tırmanma esnasında ve beklenmedik, tecrübe edilmedik bir arıza olarak karşılaşılan bu durum pilotlar tarafından teşhis edilemiyor.

Paylaşılan videoda da görüleceği üzere, kaza üzerine en büyük eleştirileri getirenler yine Amerika şirketleri olan Southwest, American ve United Airlines şirketleri.

Daha geniş bilgi için: https://www.nytimes.com/interactive/2018/11/16/world/asia/lion-air-crash-cockpit.html

Boeing tarafından yayınlanan uyarıcı bülten;
https://theaircurrent.com/aviation-safety/boeing-nearing-737-max-fleet-bulletin-on-aoa-warning-after-lion-air-crash/
Reklam