Nobel Ödüllü Keşifler - Atomun Ötesi

Alkışlarla Yaşıyorum - 244 izlenme

Yüklenme Tarihi: 02 Mart 2015 - 16:13

Dünyada Fizik, Kimya, Biyoloji ve Tıp alanındaki keşifler insanlığın hayatını değiştirmiş ve Nobel ile ödüllendirilmiştir.

Bazen bir salgın hastalığa çare bulunup insanlığa büyük fayda sağlanırken, bazen de nükleer bomba icad edilerek insanlığa büyük zararlar verilmiştir.

Aslında Nobel'in ibretlik bir hakayesi vardır. Alfred Nobel, İsveçli kimyager ve mühendistir ve dinamitin mucididir. Bu maddenin savaş alanında kullanımından çok büyük bir üzüntü duymuş ve kendini affettirmenin yollarını aramıştır. Suçluluk duygusuyla ölümünden sonra (1896) bütün mirasını fizik, kimya, tıp, edebiyat ve barış alanında olmak üzere beş dalda verilecek ödüllere yatırılmasını vasiyet etmiştir. Daha sonra (1900) İsveç hükümeti Nobel Vakfını kurarak, Nobel ödülnün her yıl düzenli olarak verilmesini sağlamış ve kurumsallaştırmıştır.

Bu yapımda bu güne kadar Nobel ödülü almış en değerli buluşlara detayları ile yer verilmiştir. Tüberkiloz, difteri, kolera, şarbon, çocuk felci hastalıklarına karşı tıp alanında yapılan keşifler, Atom'un, Nötron'un, Radyasyon'un keşfi, Kuantum Teorisi gibi fizik alanında yapılan keşifler, vücudumzdaki sinir sisteminin işleyişi ile ilgili keşifler, kan doloşım sistemi ve kan gruplarının keşfi ile ilgili buluşlar, asetilenin keşfi ve deniz fenerinin bulunması, DDT'nin keşfi, Röntgen cihazı, X Ray cihazı, Cat Tarayıcısı, Elektrokardiyograf ve MR cihazının keşfi, süperakışkanlar ve süperiletkenlerin keşfi ve küçük bilgisayarların yapılması, DNA Şifrelerinin Çözülmesi, rasyo sinyallerinin keşfi, transistörün bulunması, televizyonun icadı, silikon çiplerin icadı gibi bir çok icat bu belgeselde yer verilen buluşlardandır. Bu belgeselde bilim ve insanlığa icatları ile bazen büyük kazanımlar, bazen de büyük zararlar vermiş olan bilim insanlarının çalışmalarını bulacaksınız.
Reklam