Ölümle Satranç Oynamak - Det Sjunde Inseglet - Yedinci Mühür (1957)

Alkışlarla Yaşıyorum - 2.363 izlenme

Yüklenme Tarihi: 14 Mayıs 2015 - 18:56

Orta Çağ'da savaştan bıkmış bir Şövalye, yanında bayraktarı ile Haçlı Seferleri'nden evine döner. Vebanın yol açtığı tahribatı görünce, böylesi bir ızdıraba neden olan Tanrı'dan kuşkulanmaya başlar. Çok geçmeden ölüm onu da ziyaret eder; ancak Şövalye kaderine boyun eğeceğine Ölüm'e meydan okuyarak bir satranç oyununa davet eder. Kaybederse canından olmaya razıdır.

''Yedinci Mühür, serbestçe kullanılmış ortaçağ malzemeleriyle sunulan modern bir şiirdir. Filmimde Şövalye, bugünün askerinin savaştan dönmesi gibi, Haçlı Seferi'nden dönüyor. Orta Çağda insanlar vebadan ölesiye korkarlardı. Bugün de atom bombası korkusuyla yaşıyorlar. Film, teması hayli basit bir alegoridir: İnsan, onun ebedi Tanrı arayışı ve tek mutlaklık olarak ölüm.'' (Ingmar Bergman)

Ingmar Bergman'ın yönettiği 1957 yapımı İsveç filmi. 1957 Cannes Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü kazanmıştır.

Öyle sahneler vardır ki filmle özdeşleşir ve filmin adı unutulsa o sahneler unutulmaz ve neydi ya hani böyle böyle bir sahnesi vardı diye ismi hatırlanmaya çalışılır ya işte Bu sahnede filmin adını unutsanız unutamayacağınız bir sahne 1957 teknolojisiyle ölümle satranç oynatıldığı ve kişinin ölümü yenme çabalarının gösterildiği o güzel film ve ölümle ilk karşılaşma ve satranca davet bölümü.
Reklam