â–¼

Pet Geri Dönüşüm Hattı

serkanulusan - 1.940 izlenme

Yüklenme Tarihi: 28 Nisan 2014 - 16:34

Geri dönüşüm sistemine girecek PET şişeler ayıklama konveyöründe yabancı maddelerden, PVC’den el ile ayrılır. Bu aşamada şişelerin renk ayrımı da yapılır.

Yükleme konveyörü PET şişeleri düzenli bir şekilde kırma makinasına besler.

Kırma makinası, geri dönüştürülecek PET malzemeyi, parça boyutu 10 - 12 mm. olacak şekilde küçültür. Kırma Makinasına PET şişeler ile birlikte üst hazneden su püskürtülerek, kirli şişelerin kırma makinasında ön yıkaması sağlanır. Kırma makinasının altında bulunan spiral vida geometrisindeki elevatör ile PET malzeme taşınır.

Kırma çıkış elevatörü, PET çapakları Kapak Etiket Ayırma Havuzu’na taşır. BU havuzda kapak ve etiketler su yüzeyinde bulunan fıskiyeler ile havuzdan alınır. Dipte bulunan çift elevator, hem PET çapakları karıştırarak içinde bulunan kapak ve etiketlerin ayrılmasını (su yüzüne çıkmasını) sağlar, hem de malzemeyi havuz çıkışına taşır.

Havuz çıkışında bulunan tünellere giren çapaklar, taşma yöntemiyle fazla suyundan ayrılmış olarak havuzdan alınır.

Havuzun devamında bulunan elevator-separatör PET çapaklar üzerinde bulunan su ve kirleri ayırır ve malzemeyi Kimyasal Yıkama Makinası’na taşır.

Kimyasal Yıkama Makinası’nda PET çapaklar, kostik soda (NaOH) ve 85 – 90 derece sıcaklıktaki su ile yıkanır. Bu işlem hem malzeme üzerindeki kirleri, hem de etiketleri yapıştırmak için kullanılan tutkal kalıntılarını temizler (Tutkal PET malzemenin geri dönüştürüldükten sonra kullanıldığı alanlarda soruna neden olduğu için, geri dönüşüm sırasında tamamen temizlenmesi gerekir). Dijital ölçüm ve dozajlama pompası kullanılarak, Yıkama Makinası’na kostik otomatik olarak beslenir ve yıkama sisteminin sürekli etkili biçimde çalışması sağlanır.

Yıkama Makinası’ndan çıkan PET malzeme üzerinde bulunan kostik, Nötralizasyon Ünitesi’nde yine dijital ölçümlü dozaj pompasıyla küçük miktarlarda asit beslenerek nötürleştirilir. Bu sayede sistemin izleyen bölümündeki havuzda suyun çok daha uzun süre kullanılabilmesi sağlanır.

İkinci havuzda hem PET çapaklar durulanır, hem de kalan etiket ve kapak parçaları ayrılır. Daha sonra Santrifüj separatör çapaklar üzerinde bulunan suyu ayırır. Santrifüjden transfer fanına dökülen çapaklar, sıcak hava tünellerinden geçirilerek nemi alınır ve hattın sonunda çuvallama silosundan kuru bir şekilde çuvallanır.
Reklam