Phil Zimbardo - İnsanlar Nasıl Kötü Olur

Alkışlarla Yaşıyorum - 1.419 izlenme

Yüklenme Tarihi: 17 Ocak 2016 - 03:50

Bir çoğunuz Zimbardo deneyini biliyorsunuz. Stanford hapishane deneyi olarak da geçiyor. Hatta "The Experiment" olarak filme uyarlandı. Aynı zamanda yine otorite-itaat-şiddet ilişkisini irdeleyen Milgram deneyini. Bütün bunlarla ilişkili olarak insan nasıl şeytanlaşır üzerine Stanford deneyini yapan ve Milgram'ın eski sınıf arkadaşı olan Zimbardo'nun konuşmasını eklemek istedim.

Şiddet uygulamada anonimliğin etkisinin,otoriteye bağlılığın payının ve tüm bu kötülüğün nasıl meşrulaştığının yerinde tespitlerini yapıyor.

Günümüzde bir pornoya dönüşen,aslında Zimbardo'nun da bahsedeceği gibi kayıtsız kalarak ortak olduğumuz kötülüğün nasıl oluştuğunu anlatıyor. Cesetlerin akrep araçlarının arkasında sürüklendiği, üniforma ve maskelerle ilkokullarda özel harekatların pozlar verdiği, duvar yazıylarıyla bile şiddetin perçinlendiği,sokaklarda cesetlerin günlerce beklediği,çocuk cesetlerinin buzdolaplarında beklediği bir ülkede, yaşam hakkının savunusundan gömülme hakkının hatta vücut bütünlüğü korunarak gömülme hakının savunusuna kadar gerilediğimiz bir dönemde sanırım irdelememiz gereken konulardan birisi.

İyi seyirler.
Reklam