Sadhguru - İnsan, Evren ve Yoga Üzerine

Alkışlarla Yaşıyorum - 2.558 izlenme

Yüklenme Tarihi: 30 Kasım 2015 - 03:53

Sadhguru Hint kökenli bir yogi, hatip ve spiritüalist. Bu vaazında dinleyicileriyle insanın evreni algılayış tarzı ve yoganın buradaki yeri üzerine tartışıyor.

Hint felsefesinin Hint kültüründen, bu kültürdeki disiplinlerden ve meditasyonlardan çok fazla beslenme imkanı olmasından ötürü Sadhguru'nın Hint kökenli diğer türevlerine her yerde rastlayabilirsiniz. Ramana Maharshi, Osho, Ravi Shankar gibilerine... Bunların hepsinin düşüncelerine vakıf değilim - zaten öyle çok da ilgi alanıma girmiyor- fakat hepsinin Brahmanizm ve Budizm'den oldukça etkilendiklerini biliyorum.

Sadhguru'nun ilgimi çekmesinin sebebi, yöresel imajını terk etmemesine rağmen olayları ele alışının hiç de çağ dışı olmaması, tam tersi, meseleleri herhangi bir modern düşünür gibi ele alması ve temiz bir telaffuz yeteneğine sahip olması...

Sadhguru'nun, yöresellikten kurtulamadığı ve Brahmanizm'in gurularından ve tanrısı olmayan tek din olan Budizm'in kurucusu Buda'dan oldukça etkilendiği hayatına baktığımızda görülüyor. Fakat bunun için Sadhguru'yu suçlayamayız. Avrupa'nın yetiştirdiği en büyük filozof Arthur Schopenhauer bile Hinduizm'in kutsal kitapları olan Upanişadlar Avrupa dillerine çevrilerek bu kıtaya geldiklerinde ''Bunlar Avrupa'ya gelmiş en güzel hediyeler...'' demiştir.

Not: Çeviri bana değil ''mugenxiii'' mahlaslı YouTube kullanıcısına aittir.
Reklam