Sandıklara Sahip Çıkalım Söz Müzik Aykut ilter

Rhythm Ritim Karaoke Aykut ilter - 36 izlenme

Yüklenme Tarihi: 25 Eylül 2022 - 18:15

Sandıklara Sahip Çıkalım Söz Müzik Aykut ilter
Sandıklara Sahip Çıkalım Müşahitin Bilmesi Gereken 10 Madde
Partiler Üstü 100
Hazırlayan Aykut ilter 0532 322 2351
? SANDIK KURULU OLUŞUMU GÖREVLERİ https://www.youtube.com/playlist?list=PL05tq_SnKK603qFpbIiESGLHGCD0z8N-c
? PArti MAHALLE TEŞKİLATI NASIL KURULUR https://www.youtube.com/playlist?list=PL05tq_SnKK60m9yiTRm1kjp7noeNp2r-g
?FULYA MAHALLESİNDE YER ALAN SOKAK VE CADDELER https://www.youtube.com/playlist?list=PL05tq_SnKK63T7mxFHvG3cErvD9-ToV2A
Müşahitin Çantasında Neler bulunmalı
Su Çay Yiyecek
Cep telefonu fotoğraf makinesi Şarj ve şarj aleti
El feneri Pil şarjlı ise şarjı dolu olacak
Kimlik Kartı Tc Türkiye Cumhiriyeti Vatandaşlık numaralı kimlik kartı ile Müşahit Kartı.
Örnrk tutanaklar anayasa kitapcığı seçim günü bilgi kitapcığı kağıt kalem karbon kağıdı
Müşahitlerin yanlarında bulundurmaları gerekenler bir arada bu listede...
sabah saat 6’dan itibaren sandık başında olacak ve oylar seçim kuruluna gidene kadar eşlik edecek olanlar için yanlarında bulundurmaları gerekenleri bir araya topladı.
Müşahitlerin ve Vatandaşların Sandık Başında Dikkat Etmesi Gerekenler ve Hakları
Ne yazık ki ülkemizde ne seçim kurumuna ne de yargıya gözümüz kapalı bir şekilde güvenemiyoruz. Her yıl çöplerden çıkan oy pusulalarını ya da oy pusulalarına tek bir kişi tarafından seri bir şekilde basılan mühürlerin videolarını dehşetle izliyor hiçbir şey yapamıyoruz. İşlerin bu duruma gelmemesi, her vatandaşın oyunun YSK sistemine kadar güvenli bir şekilde ulaşabilmesi için ise sivil hareketler oldukça önemli.

Oyumuza sahip çıkmanın ilk ve en önemli yolu elbette müşahit olmak. Müşahitler tüm gün sandık başında bekliyor, sandık kurulunu denetliyor ve gerektiği durumlarda tutanak tutup ıslak imzalı bir şekilde kanuna aykırı durumları belgeleyebiliyor. Tüm bunlar oy güvenliği için oldukça önemli.

İkinci seçenek ise oy kullandığınız sandığında başında durarak sayım ve dökümü izleme. Bunu yapabilmek için müşahit olmaya gerek yok, oy kullanma saati bittiğinde oy kullandığınız sandıkta olmanız yeterli. Bu aşamada da haklarınızı bilmeniz ve gerekli durumlarda müdahale etmeniz gerekiyor.

Müşahitlerin ve vatandaşların hem bilinçlenmesi hem de sandık başında olabilmesi için sivil topluluklar var. Bunlardan en önemlisi Oy ve Ötesi. Oy ve Ötesi’ne başvurarak müşahit olabilir ya da T3 sistemiyle tutanak kontrolüne katılabilirsiniz. Bir diğeri ise Adil Seçim adındaki mobil uygulama. İşte tüm detaylarıyla müşahitlerin ve vatandaşların seçim günü, oyların sayımı ve hakları hakkında bilmesi gerekenler…

Müşahitler kimdir?
Sandık başı işlemlerini kontrol etmek üzere siyasi partiler ya da bağımsız adaylar tarafından görevlendirilirler. Müşahitler yani gözlemciler sandık kurulunun oluşturulması, oy kullanma, tasnif ve tutanakların tutulması işlemlerini takip eder, gerektiği yerlerde itiraz ederler.
Müşahitlerin görevleri nelerdir?
Müşahitler; seçim ve sayım sürecini, oy kullanma sürecini ve sandık kurulu üyelerinin görevlerini yerine getirip getirmediğini gözlemlerler. Sabah 06:00’dan oy sayımı bitinceye kadar her detaya dikkat etmeli ve herhangi bir hukuksuzluk durumunda müdahale etmeleri gerekir.

Müşahitlerin hakları nelerdir?
Her müşahit, müşahit kartıyla erken saatlerden itibaren binaya girme hakkına sahiptir. Görevliye müşahit kartınızı gösterin. İçeri alınmıyorsanız avukatlardan veya bina sorumlularından destek alın. Bunun yasal hakkınız olduğunu unutmayın.
-Sınıf içinde bulunmak yasal hakkınız. Herhangi bir sorun çıktığında sandık başkanına müşahit kartınızı gösterin ve haklarınızı hatırlatın.
-Müşahitler oyların sayımı ve dökümü esnasında sandığı gözlemleme gerektiğinde düzeltme hakkına sahiptir.
-Sayım bittikten sonra itiraz olması halinde oylar tekrar sayılır. İkinci sonuçlar ilkiyle aynı değilde üçüncü defa tek bir kişi tarafından yapılır.
-Sonuçlar belirlendikten sonra ıslak imzalı tutanak almak müşahidin yasal hakkıdır. Müşahide verilecek tutanağın tüm sandık kurulu üyelerince imzalanmış ve diğer tutanaklarla aynı şekilde doldurulmuş olması gerekmektedir.
-Müşahitler; tutanaklar, oy pusulaları, zarflar ve diğer araç gereçler bir torbaya konulup İlçe Seçim Kurulu’na götürülmek üzere mühürlendiğinde sandık kurulunda 3 kişi ile birlikte araçta yer varsa İlçe Seçim Kurulu’na kadar gidebilir ve torbayı gözlemleyebilirler. Eğer araçta yer yoksa kendi araçlarıyla taşınmasını sağlayabilirler.
Reklam