Silahıyla, Çatışarak Ölen Devlet Başkanı - Salvador Allende(1973)

Alkışlarla Yaşıyorum - 1.110 izlenme

Yüklenme Tarihi: 27 Şubat 2015 - 09:12

Salvador Allende'nin kuşatma esnasında radyo üzerinden şili halkına son sözleri:
"Uçaklar üstümüzden uçuyor. Bizi öldüre bilirler. Ama bilsinler ki biz buradayız ve bu ülkede, sorumluluklarına sonuna kadar sahip çıkan insanlar var. Ben bu sorumluluğu özgür ve demokratik seçimle işbaşına gelen bir cumhurbaşkanının bilinciyle üstlendim. Büyük tarih, baskı ve cinayetle yazılmaz. Bizi öldürebilirler. Ama yarınlar halkın ve emekçilerin olacaktır. Bu vatanı vatan yapan ilkeleri savunmanın bedelini, hayatımla ödüyorum.

Size son kez hitap ediyorum. Uçaklar Magallanes radyosunun vericilerini bombaladı. Bu tarihsel geçiş anında, halkıma sadakatimi hayatımla ödeyeceğim. Ama yüz binlerce Şililinin bilincine düşen tohum ergeç yeşerecek.
Onların silahları ve güçleri var.
Ama toplumsal ilerleyişi şiddet ve cinayetle durduramazlar.
Bu ülkenin geleceğini kuracak gençlere sesleniyorum: Şili'de faşizmin geçmişi uzun. Tüm terörist suikastlar, havaya uçurulan köprüler, yıkılan demiryolları, patlatılan petrol kuyuları onların eseriydi. Hepsi satın alınmıştı. Tarih önünde yargılanacaklar.
Az sonra sesimi artık duymayacaksınız. Ama hep sizinle olacağım. Beni vatana sadık bir onurlu insan olarak hatırlayın.
Halkım kendini savunmalı,
Vatanın emekçileri, ben Şili'ye ve geleceğine inanıyorum. Başka adamlar, başka insanlar ihanetin bastırdığı bu acı karanlığı aydınlatacaklar. Er geç özgür insanın geçeceği kapıları açacak ve daha adil bir toplum kuracaklar.
Yaşasın Şili! Yaşasın halk! Yaşasın emekçiler! Bunlar benim son sözlerim ve fedakârlığım boşuna değil, SATILMISLIGA, KORKAKLIGA VE IHANETE BIR AHLAK DERSI OLACAGINA EMINIM."

Amerika destekli cunta tarafından kuşatılan başkanlık sarayını öleceğini bile bile silahla savunur.
Reklam