Şizofreni ve Toplum İlişkisi

Alkışlarla Yaşıyorum - 1.598 izlenme

Yüklenme Tarihi: 13 Aralık 2016 - 22:49

Şizofreni; Bir beyin hastaligidir . Düşünüş, duyuş ve davranışlarda önemli bozuklukların görüldüğü, bireyin kişiler arası ilişkilerden ve gerçeklerden uzaklaşarak kendi dünyasına cekildigi (otistik) , genellikle gençlik çağında başlayan bir ruhsal hastalıktır.

Şizofreni ; negatif , deorganize ve pozitif semptomlar olmak üzere üç bölümde incelenebilir.
Negatif belirtiler bireyin yavaş yavaş toplumdan izole oldugu,ciddi oranda enerji ve motivasyon kaybinin yasandigi, duygu ve duygu ifadesi konusunda ciddi sorun yaşadigi , aile , arkadaş ve sosyal aktivitelerden uzaklastigi , dengesizlik ve katatoni ( hareketsiz , dona kalmak ) gibi semptomların görüldügü bir sürec.

Deorganize belirtilerde ise bireyin net olarak düşünme ve doğru reaksiyon verme becerisinin ciddi oranda tahribata ugradıgı bir dönemdir.
Aşırı anlamsız yazılar yazmak , cümleler kurmak , karar verme yetisinde ciddi noksanlık . Bireyin konuşmakta ve iletişim kurmakta güclük cekmesi , yavaş hareket etmek , hızlı düsünce degisimleri yasadigi bir dönem.

Pozitif belirtiler ise hastalıgın en agır seyrettigi dönemdir . . Birey psikozun etkisiyle hastaligin farkinda olmadigi gibi ciddi oranda düşünce bozuklugu yaşar . ( beni takip ediyorlar , uzaylılar peşimde ,herkes bana düşman vb düsünce bozukluklari ) yaşar . Bu sürece Paranoya , halusinasyon , deluzyon ve Grandiyöz sanrılar eşlik eder .
Gerceklik algısının iyiden iyiye bozuldugu birey çeşitli sesler duyar , halusinasyonlar görür ve kendince referans sanrılar geliştirir .

Aşırı alıngandır . Sistemli kuruntuları vardir . Konuşmaların kendi ile ilgili olduğunu düşünür. Her söyleneni, bakışı ve tutumu yanlış algılar, bunlara gerçek dışı anlamalar yükler.
Ciddi bir grandiyözite ( büyüklenme ) icindedir . peygamber , tanri gibi kimliklere sahip olduguna inanır . Aksi ispat edilse dahi asla ikna edilemez.


Toplum genelinde şizofreni denildigi zaman ' insanlar, topluma zarar verme potansiyeli ' olan bir insan şablonu olusturuyor . Aksine şizofreni hastalari normal bireylere göre topluma zarar verme potansiyeli cok daha düşüktür . Genelde en büyük zararı kendilerinedir .

Mavi sesler'in şizofreni konusunda toplumda farkindalik yaratmak icin hazirladigi amatör calismayi izliyoruz.
Reklam