StalinTarafından 2 Sovyet Birliği Kahramanlık Madalyası Verilen Kırımlı Amet Han Sultan

Alkışlarla Yaşıyorum - 204 izlenme

Yüklenme Tarihi: 02 Mart 2015 - 14:25

Aslen kırım tatarı olan ve kendisini ''Ben ne tatar ne de lak kahramanıyım. Ben Sovyetler Birliği kahramanıyım. Peki kimin oğlu? Anamla babamın.''

Stalin tarafından savaş sonrası sovyetler birliği kahramanlık madalyasını verilir (iki kez). (Bu ödüle layık görülen 7 Kırım Tatarından birisidir.)
Tek olarak 30, grup olarak da 19 Alman uçağı düşürmüştür.

Savaş sonrası Stalin ile aralarında sıkı bir dostlukta kurulmuştur.

Bu yüksek ünvan, faşizme karşı verilen Büyük Anavatan Savaşı’nın en yoğun olduğu günlerde 24 ağustos 1943’de filo komutanı, yüzbaşı Amet-Han Sultan’a ‘Altın Yıldız’ takılarak verilmişti.
Nasiba ve Sultan’ın oğlu savaş başladığında 21 yaşındaydı. Askeri havacılık okulu mezunu, ast teğmen savaşın birinci günü 22 haziran 1941’de keşif ve saldıran düşmana karşı karşı saldırı amaçlı bir kaç askeri uçuş gerçekleştirir. Amet-Han Sultan’ın görev yaptığı avcı hava alayı önemli bir sanayi merkezi ve ulaşım kavşağı olan Yaroslavl’ı havadan korumaya almıştı. Amet-Han Sultan burada ilk hava çarpışması zaferini kazanmıştır. 31 mayıs 1942’de mühimmatının hepsini bitiren Sultan, Alman bombardıman uçağı Junkers-88’e sürtünerek geçmiş idi. Ancak o sırada görülmemiş bir olay yaşanır: Amet-Han’ın uçağı yanmaya başlayan Junkers’e takılı kalır. Şans eseri pilot uçaktan çıkarak, paraşütle atlamayı başarmıştır. Sultan Amet-Han’a bu başarısından dolayı üzerine adı yazılı saat hediye edilmiş ve ‘Yaroslavl Şehrinin Şeref Hemşerisi’ olarak seçilmiştir.
Amet-Han ağustos 1942’den itibaren İkinci Dünya Savaşı’nın en büyük çarpışmalarından biri olan Stalingrad Savaşı’na katılır. Burada hakkı ile ‘as’ olduğunu ispat etmiş ve alman asları ile çarpışacak özel bir avcı pilotları ekibine seçilmiştir. Faşistler ondan korkarlardı: Uçağı havalandığında ve gökyüzünde görüldüğünde telsizlerden ‘Dikkat! Dikkat! Amet-Han gökte!’ uyarıları duyulurdu.
Stalingrad Savaşı’ndan sonra Rusya’nın güney bölgelerinin, Kırım’ın, Ukrayna’nın kurtarılmasına katılmıştır. Avcı alayı komutan yardımcısı Amet-Han Sultan son hava çarpışmasını 29 nisan 1945’de Berlin göklerinde yapmıştır. Tüm savaş boyunca 70’i düşmanın asker gücü ve araçlarına karşı saldırı olmak üzere 603 askeri uçuş gerçekleştirmiştir. 150 hava çarpışması yapmıştır. 1945 temmuzunda kendisine ikinci kere Sovyetler Birliği Kahramanı ünvanı verilmiştir.
Reklam