Surplus - Tüketim Toplumu Üzerine Belgesel

Alkışlarla Yaşıyorum - 1.185 izlenme

Yüklenme Tarihi: 01 Haziran 2015 - 19:23

"Tüketim toplumu çevreyi yok etti. Milyonlarca bitki ve hayvanın soylarını tüketti. Denizi, nehirleri ve gölleri zehirledi. Havayı kirletti. Atmosferi karbondioksit ve diğer zehirli gazlarla doldurdu. Ozon tabakasını deldi. Benzin, kömür, gaz rezervlerini ve zengin madeni kaynaklarımızı tüketti. Ormanlarımızı yok etti. Peki geriye bizim için ne kaldı? Az gelişmişlik. Yoksulluk. Bağımlılık. Borçlar. Belirsizlik."

"Ortalama bir Kuzey Amerikalı bir Meksikalı'nın 5 misli tüketir. Bir Çinli'den 10 kat. Ve bir Hintli'den de 30 kat daha fazla tüketir."

"Neden insanlar sokağa çıkıyorlar ve bir şeyleri protesto etmeye,
bir şeyler yapmaya çalışıyorlar? Bu akılsız şiddet demek değildir. Akılsızlık orada öylece oturmak, esrar içmek, MTV izlemek sonra gidip bir iş bulmak ve sonrasında öylesine yaşayıp gitmektir.
Bana göre şiddet işte budur."

"Tüketim arzusu sizi terörize eder. Sürekli çalışma ve sürekli tüketim... Bir delilik hali. Bu her şeyi yok ediyor ve sona ermeli..."

"Bütün şeylerin bu hale gelmesi bir zorlamanın sonucudur. İnsanlar madenlerin içerisinde ve montaj hatlarının üzerinde olmaya zorlanıyorlar. Bu şeyler olmadan, bütün bu metalara sahip olamayız."

"TV'deki 30 saniyelik bir reklam insanlığın varoluşundan bu yana
geliştirilmiş en etkili iletişim aracıdır. Orada, sandalyende oturuyorsun, pasifsin, söyleyecek bir şey yok. Ve dışarıdaki bazı akıllı insanlar inanılmaz tv showları ve reklamlar üretiyorlar."

"İnsanlara, modern teknolojik geleceğin onların bir araya gelmesine izin verdiği, onların çeşitliliklere ulaşmasını sağladığı anlatıldı. Hatırlıyorum da bir keresinde, çocukken teknolojinin insanları özgür kılacağı, artık çok fazla çalışmak zorunda
kalmayacakları anlatılmıştı. Etrafta dolaşıyorum ve insanların hep şöyle dediklerini duyuyorum: 'Benim beeperım var, benim cep telefonum var, benim şuyum var fakat tam anlamıyla işten uzaklaşamıyorum.' İnsanların tüm bu yeni cihazlardan oluşan elektronik bir tasmaları var."
Reklam