The Lord of the Rings (Yüzüklerin Efendisi) - Fragman

Alkışlarla Yaşıyorum - 762 izlenme

Yüklenme Tarihi: 12 Eylül 2015 - 15:58

Ne müthiş bir hikaye, ne müthiş bir film, ne müthiş bir kitap.. Ne muhteşem bir hayal gücü… Yüzüklerin Efendisi dendiğinde her seferinde büyük bir saygıyla hazır ola geçerim…

Önce Yüzüğün hikayesinden başlayalım isterseniz.

Dünyanın bilimsel ilerlemelerinden önceki dönemde sahip olunan, çok sayıda ve farklı özelliklerde de olsa büyük güce sahip olmayan 16 adet ve her biri ayrı bir güce sahip, her biri farklı bir meziyeti temsil eden yüzükler, kötü güçlerin elinde varlığını sürdürüyor, hükmünü bayağı ve kaba kuvvetle sağlıyorlardı.

Orta Dünya’da asaletin ve bilimin simgesi yani günümüzde de teknolojiye ve bilimin gücüne hükmeden burjuva kesime benzetebileceğimiz Elfler, buna karşılık 3 yüzük daha dövmüşlerdi. Diğer 16 Yüzükten daha güçlü olan 3 yüzüğü elde etmek isteyen Sauron, bir çok farklı hile denemiş, modern tabirle Elf’lerin arasına ajan sokmuş fakat yüzükleri almayı becerememişti.

Bunun karşılığında Sauron ise tek ve diğer tüm yüzükleri kontrol altına alabilecek bir yüzük döverek mutlak gücün tek efendisi olmak istedi. Mordor’un Hüküm Dağı’nda dövdüğü yüzükten sonra, elindeki 9 yüzüğün her birini vererek köleleştirdiği Nazgul ve seri üretimle pire gibi ürettiği ORC’larla büyük bir ordu kurarak Elf diyarına saldırdı.
Çok kan döküldü lakin Sauron, dönemin bilgeleri olan, ilerlemenin lokomotifi durumundaki burjuvazinin yarattığı güçleri elde edemedi.
Elf’ler savaşı büyük bir yenilgiyle kaybetse de 3 yüzüğü saklamıştı. Diğer yüzükleri takanların zihnini kontrol edebilen tek ve en güçlü o yüzüğe karşı gelebilmek adına tek çareleri kalmıştı ve üstün iradeleri sayesinde Elf’ler bunu başardı. Ellerindeki güçleri yani yüzükleri asla kullanmadı.

Fakat insanlar ne yazık ki tek yüzüğün gücüne dayanamayıp birer birer Sauron’un ordusuna katıldılar. Bunun karşısında uyanan diğer iyi türler birleştiler ve güçlü bir ordu oluşturdular.
Sauron, kendisine katılmayan İnsan ve Elflere karşı verdiği son savaşı kaybetmişti…


Yüzüklerin Efendisi serisinde karakterler şunlardır:
Hobbitler
Cüceler
İnsanlar
Elfler
Maialar (Büyücüler)

Ve tabii bir de diğer kötü karakterler…
Başta Sauron
Saruman
ve çoğu onların emrindeki Nazgul, Balrog, Urug hai ve daha bir çok şiddet, acı ve ölüm salan yaratık…

Elf’ler hem bilimde, gelişmede ilerlemeyi sağlayan, sırça köşklerinde keyif süren, bana dokunmayan yılan bin yaşasıncı, kendi içlerinde müthiş bir disipline sahip memleketim burjuvasını andırır. Onlar Prof.dur, onlar yatırımcıdır, onlar bir tık yukarıdadır.

İnsanlar ise sıradan kişileri, en cengaveri mahalle delikanlıları olan, bir kısmı güce tapan, bir kısmı da “Adam Sende”ci, orta sınıf ve bir tık altını andırır. İçlerinde erdemlileri de vardır satılmaya müsaitleri de.

Cüceler akıllı, yürekli, dik kafalı, dediğim dedik, güçte parada gözü olmayan fakat buna rağmen cürümü kadar yer yakan tipler gibi gelirler.

Hobbit’ler ise orta sınıfın faydasız kısmı, hippicanın az aktifi, dünyadan kopuk ama cukkası sağlam çiftçileri hatırlatır.

Tüm bunlar bir araya geldiğinde ise size sanayiciler, demir kemiriciler, teneke yiyiciler, altın yalayıcılar dışında kalan sıradan insanları verir.

Elf’ler de burjuvadır ama onların geçmişten gelen ciddi birikimleri olduğu, bilim ve erdem olarak yüksekte bulundukları için diğer tenekeciler sınıfına girmemekteler.

Büyücüleri ise kitleleri arkasına katmayı başarabilen siyasetçiler olarak düşünebilirsiniz. Zira siyasiler de her türlü olumsuzluğu fırsata, insanların fikirlerini 180 derece farklı tarafa çevirmeyi başarması gereken insanlardır. En azından bir yetileri de o olmalı, kitleleri yönetebilmelidir.

Yüzüklerin Efendisi’ndeki Saruman ve Gandalf arasındaki hikaye de savaş da tam burada başlar… İki güçlü lider, İki üstün yetenekten birisi Saruman eskiden nispeten iyi büyücü, Gandalf da biraz daha aşağı level’de olsa da iyilerin tarafındadır.

Peki ya Sauron kimdir? Eskiden savaş meydanında olan fakat yüzüğü kaybettikten sonra uzaklaşarak bir göz olup Mordor’dan her yeri (Saruman da dahil) herkesi, yer yer tüm Nazgul’leri, ORC’ları yaratan, yarattıran, emreden, yönlendiren, yüzüğün onun kontrollerindekilerin eline geçmesini isteyen…

Ya peki Yüzük nedir?
Yüzük tüm güçleri eline almak isteyen, 3 güçlü yüzüğe sahip olmak isteyen, küçük büyük diğer tüm yüzükleri emri altına almak isteyen,
Güçler ayrılığından yakınan, yasamaya çatan, yargıyı kuşatan, yürütmeyi yürüten adamın, TEK ADAM olma sevdasıdır…
küresel sermayeyi temsil eden MORDOR’da HÜKÜM DAĞINDA dövülmüştür

Peki Yüzüklerin Efendisi filminin sonunda ne olmuştu?
Tüm iyi güçler birleşmiş, zalimin zulmüne karşı durmuş, filmdeki ölüler yani şehitler bile mezarlarından çıkmış, ağaçlar yani kadim gelenekler, adetler, kültürler bile yardıma koşmuştu.

Bu gözle Yüzüklerin Efendisi Serisini tekrar seyretmenizi öneririm. Gandalf tüm iyi türleri birleştirebilen, birbirini sevmeyen ama birbirleriyle hesapları eski hatalara dayanan türleri ortak düşmana karşı birleştirebilen birisidir.

Bir Kaç Söz :

Yeni bir güç doğuyor. Zaferimiz yakındır. Miğfer dibine yürüyün. Canlı bırakmayın. SAVAŞIN!. İnsanlar şafağı görmeyecek! (Saruman)

Yaşayan pek çok kişi ölümü hakeder. Ölülerden bazıları da yaşamı. Yaşamı onlara verebilir misin? Ölüm hakkında karar vermekte aceleci olma. En bilgeler bile sonu göremez. (Gandalf)
Reklam