The Revolution Business - Devrim Meslahatı

Alkışlarla Yaşıyorum - 71 izlenme

Yüklenme Tarihi: 11 Eylül 2015 - 11:58

Ne zaman ve kim tarafından çekildiğini bilmediğim belgesel, Tunus ve Mısır devrimlerini ve bu devrimlerin başarısında katkısı olan Otpor, Canvas ve bazı Amerikalı akademisyenleri konu alıyor. Malum kurumlar ve zatlar muhtelif kaynaklarda farklı şekilde dillendirilmişti.

Bahsi geçen Otpor, Milosevic hükümetinin devrilmesinde rol oynadıktan sonra tabiri caizse devrimin dinamiklerini kısmen çözmüş ve belgeselde anlatılana göre tekniklerini farklı ülkelerde de (Örn: Mısır ve Tunus) uygulamışlar ki kendileri de bunları inkar etmiyorlar. Belgeselde bahsedilen bir diğer önemli isim Gene Sharp ise "From Dictatorship to Democracy" isimli, belgesele göre yapılan devrimlerde önemli rol oynayan kitabın yazarı.

Dürüst konuşmak gerekirse belgeseldeki argümanlar ne kadar doğru, ne ölçüde haklı bilmiyorum, bunu sizin yorumunuza bırakıyorum. Şunu belirtmek isterim ki buradan yola çıkarak Gezi Parkı eylemlerinin arkasında bunlar var da demiyorum. Yalnızca eğer argümanlar doğru ise bu örgütlerin bu Gezi Eylemleri'ni de kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmek isteyebileceğine dair şüphelerim var. Ancak yine de bu gezi eylemlerinin meşruiyeti hakkında olumlu ya da olumsuz bir bildirim teşkil etmez.

Merak edenler için
https://eksisozluk.com/otpor--98031

Not: Başlığın çevirisi için üzgünüm, önerilere açığım.
Reklam