Trabi - Doğu Almanya'nın Karton Otomobili

Alkışlarla Yaşıyorum - 170 izlenme

Yüklenme Tarihi: 13 Mayıs 2015 - 11:52

Almanya’da 90’lı yıllar dendiğinde akıllara ilk olarak Doğu Alman otomobilleri Trabantlar gelir.

Bu küçük arabalar o yıllarda ne kadar eleştiriliyorsa Berlin Duvarı’nın yıkılmasından 25 yıl sonra o kadar revaçta tutuluyor.

İki zamanlı, gürültülü ve sürekli arızalanan motoruna rağmen Doğu Almanlar için Trabant lüks ve özgürlüğü ifade ediyordu.

“Doğu Almanlar için Trabant bir yerden başka bir yere gitmek anlamına geliyordu. Amaçlanan hedef Batı’da ulaşılan seviyede seri üretime geçmekti. Bu noktada kolay üretilebilen bir araç önemli bir elemandı. Doğu Almanların çok büyük bir kısmı için o, tüketim ürünlerinin en revaçta olanıydı.”

İlk Trabant üretim bandından 1958’de çıktı. Çelik şasisi sayesinde dönem için oldukça moderndi. Bununla birlikte kaportası pamuktan ve boya endüstrisi atıklarından elde edilen duroplast malzemesinden üretildi.

Halk dilinde ‘Trabi’ denilen bu araçlar kaportaları yüzünden “karton araba” olarak anıldı.
Markanın en tanınmış modeli ‘601’ 1964’te 6 milyon adet üretildi. Doğu Almanlar için fiyatı hiç de ucuz değildi. Ayrıca ‘Trabi’ler için 8 ila 13 yıllık bir bekleme süresi bulunuyordu.

Duvarın yıkılıp sınırların açılmasıyla Trabant’ın yıldızı da sönmeye başladı. Otomobilin üretimine 1991’de son verildi. Komünist rejimin sembolü ‘Trabi’ böylece koleksiyoncuların gözde objeleri arasına girdi.

Bir zamanlardaki yokluk ekonomisinin sembolü olan bu araç yavaş yavaş kılık değiştirdi. İnsanların gözünde yokluk içinde de mutluluk çiçeklerinin açabileceğini düşündüren geçmişten bir obje haline geldi:

“Frenler 2014’e ait değil.”

Frenleri zayıf, motoru ise gürültülü olsa da herkes onu denemek için hala sıra oluyor.
Reklam