Turist Rehberi Japon Kızın Bağlama Dinletisi

Alkışlarla Yaşıyorum - 2.053 izlenme

Yüklenme Tarihi: 15 Nisan 2015 - 10:20

Birçok usta sanatçıya taş çıkartan tavırları ile dikkat çeken Yukari Fumuro (25), ülkesinde Türk kültürüne karşı büyük ilgi olduğunu söyledi. Başkent Tokyo yakınlarındaki Saitama şehrinde yaşayan ve ülkesinde felsefe yüksek lisans eğitimini tamamladığını ancak turizm acentesinde çalıştığını anlatan Yukari Fumuro, Türklerin kültürlerini çok sevdiği için Bursa'ya yeniden geldiğini söyledi.

Türk sazlarına ilgisinin 3 yıl önce Bursa Tahtakale'de kaldığı otelin karşısındaki bir dükkandan satın aldığı ahşap bağlama ile başladığını anlatan Fumuro, "Japonya'ya dönünce onu odamın en güzel yerine astım. 3 yıl boyunca baktım. Ara sıra sazın tellerine dokundum. Bu tınılar hoşuma gitti. Bu sazı çalmasını öğrenmem lazım, diyerek tekrar Türkiye'ye geldim.

Bursa'da daha önce tanıştığım arkadaşlarımın yardımı ile Altıparmak semtindeki Fatma öğretmenden ders almaya başladım. 1 ay boyunca günde 5-6 saat birlikte çalışma yaptık. Her gün 3 saatten fazla saz çaldım. Şimdi türkülerinizin büyük bölümünü öğrendim. Hem onları Türkçe söyleyebiliyorum hem de notaları yakalayarak güzel bir ahenk sağlıyorum. Beni dinleyen bağlama üstatları da çalışmamı beğeniyor.

Bağlamayı çok sevdim. Bundan sonra Japonya'da da bol bol saz çalacağım. 'Üsküdar'a giderken aldı da bir yağmur', 'Hüdayda', 'Güvercini uçuverdi' parçalarını çok rahatlıkla çalıp okuyabiliyorum. Türk-Japon kültür faaliyetlerinde de görev almayı düşünüyorum" diye konuştu.

Bursa Aynalıçarşı'da yörük tarzı kıyafetler ve oyalar satan İbrahim Koca'nın dükkanı, Japon Yukari Fumuro'nun en sık uğradığı mekan oldu. İki defa Japonya'da ipek oya sergisi açan İbrahim Koca, "Japonlar Türk kültürünü çok seviyor. Halk danslarımızı dikkatle izliyorlar. Enstrümanlarımızı beğeniyorlar.

İşlemelerimize, takılarımızdaki desenlere hayran oluyorlar. Kendilerine ait bir manevi bağ buluyorlar. Japonlarla diyaloglarımız çok çabuk gelişiyor. İğne oyası yapmaya başlayan insanlar var. Atalarımızın geçmişte çeyizlerini hazırlarken verdikleri ruh, Japonlar tarafından hemen fark ediliyor.

Japonya'da 2 defa sergi açtım. Tekrar bir davet bekliyorum. Karşılıklı böyle gidip gelmelerle kültürümüzün çok hızlı gelişeceğine inanıyorum. Bursa kültürel anlamda her geçen gün hızla dünyaya açılan bir şehir oluyor. Yöneticilerimizin de kültür turizmi için gösterdikleri gayretlerin neticesi olarak bu güzel gelişmeler yaşanıyor" dedi.
Reklam